SECTION-7

MACHINE DESIGN MCQ

 

Q31. The most suitable bearing for carrying very heavy loads with slow speed is

(a) hydro-dynamic bearing 
(b) ball bearing 
(c) roller bearing 
(d) hydrostatic bearing.                                                                              (IAS 1994)

 

Ans:(d) hydrostatic bearing.

Q32. A flywheel of moment of inertia 9.8 kg-m2 fluctuates by 30 r.p.m. for a fluctuation of energy of 19360 J. The mean speed of the flywheel is (r.p.m.)

(a) 600 
(b) 900 
(c) 968 
(d) 2940.                                                                                                             (GATE 1998)

Ans:(a) 600

 

Q33. Thrust bearings of sliding type are often provided with multiple sector shaped bearing pads of the tilting type instead of a continuous annular bearing surface in order to

(a) distribute the thrust load more non-uniformly 
(b) provide limited adjustments to shaft misalignments 
(c) enable the formation of a wedge-shaped oil film 
(d) enabling lubricating oil to come into contact with the total bearing area.                        (IAS 1994)

Ans:(c) enable the formation of a wedge-shaped oil film

 

Q34. The coupling used to connect two shafts with large angular misalignment is

(a) a flange coupling 
(b) an Oldham’s coupling 
(c) a flexible bush coupling 
(d) a hook’s joint.                                                                                              (GATE 2002)

Ans:(d) a hook’s joint.  

 

Q35. A friction circle is drawn when a journal rotates in a bearing. Its radius depends on the co-efficient of friction and the

(a) magnitudes of the forces on the journal 
(b) angular velocity of the journal 
(c) clearance between the journal and the bearing 
(d) radius of the journal.                                                                              (IES 1993)

Ans:(d) radius of the journal. 

 

Q36. When two shafts are neither parallel nor intersecting, power can be transmitted by using

(a) a pair of spur gears 
(b) a pair of helical gears 
(c) an Oldham’s coupling 
(d) a pair of spiral gears.                                                                                  (IES 1998)

Ans:(c) an Oldham’s coupling

 

Q37. During a tensile testing of a specimen using a UTM, the parameters actually measured include

(a) True stress and True strain 
(b) Poisson’s ratio and young’s modulus 
(c) Engineering stress and engineering strain 
(d) Load and elongation.                                                                               (IES 1996)

Ans:(d) Load and elongation.

 

Q38. A static load is mounted at the centre of a shaft rotating at uniform angular velocity. The shaft will be designed for

(a) maximum compressive stress (static) 
(b) the maximum tensile stress (static) 
(c) the maximum bending moment (static) 
(d) fatigue loading. 

Ans:(d) fatigue loading.

 

Q39. If the area of cross-section of a wire is circular and if the radius of the circle decreases to half its original value due to the stretch of the wire by a load, then the modulus of elasticity of the wire will be

(a) one-fourth of its original value 
(b) Halved 
(c) doubled 
(d) Unaffected.                                                                                     (IES 1993)

Ans:(d) Unaffected. 

 

Q40. Two shafts one solid and other hollow, are made of the same materials and are having same length and weight. The hollow shaft as compared to solid shaft will be

(a) more strong 
(b) less strong 
(c) of same strength 
(d) none of the above.

Ans:(a) more strong

1    2     3    4

 

Please comment below for more mcq

 

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Machine Design

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Machine Design MCQ – Section-1

 

Machine Design MCQ – Section-2

 

Machine Design MCQ – Section-3

 

Machine Design MCQ – Section-4

 

Machine Design MCQ – Section-5

 

Machine Design MCQ – Section-6

 

Machine Design MCQ – Section-7

Leave a Reply