SECTION-4

 

INTERNAL COMBUSTION ENGINE OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 

Q21. In a diesel engine, the fuel is ignited by

(a) spark

(b) injected fuel

(c) heat resulting from compressing air that is supplied for combustion

(d) ignition

Ans: (c) heat resulting from compressing air that is supplied for combustion

Q22. Compression ratio of I.C. engines is

(a) the ratio of volumes of air in cylinder before compression stroke and after compression stroke

(b) volume displaced by piston per stroke and clearance volume in cylinder

(c) ratio of pressure after compression and before compression

(d) swept volume/cylinder volume

Ans: (a) the ratio of volumes of air in cylinder before compression stroke and after compression stroke

Q23. Pick up the wrong statement

(a) 2-stroke engine can run in any direction

(b) In 4-stroke engine, a power stroke is obtained in 4-strokes

(c) thermal efficiency of 4-stroke engine is more due to positive scavenging

(d) petrol engines occupy more space than diesel engines for same power output.

Ans: (d) petrol engines occupy more space than diesel engines for same power output.

Q24. The output of a diesel engine can be increased without increasing the engine revolution or size in following way

(a) feeding more fuel

(b) increasing flywheel size

(c) heating incoming air

(d) supercharging.

Ans: (d) supercharging.

Q25. As a result of detonation in an I.C. engine, following parameter attains very high value

(a) peak pressure

(b) rate of rise of pressure

(c) rate of rise of temperature

(d) peak temperature

Ans: (b) rate of rise of pressure

Q26. Over-control by the governor causes

(a) hunting 
(b) speed drop 
(c) carburetion 
(d) none of the above. 

Ans: (a) hunting

 

Q27. The breaking up and mixing the petrol with air is known as

(a) hunting 
(b) speed drop 
(c) carburetion 
(d) none of the above. 

Ans: (c) carburetion

 

Q28. The percentage of CO in exhaust gases for C.I. engines is

(a) 5–10% 
(b) 10–20% 
(c) zero 
(d) none of the above. 

Ans: (c) zero

 

Q29. The percentage of CO in exhaust gases for petrol engines for maximum output is

(a) 5–10% 
(b) 10–20% 
(c) zero 
(d) considerable per cent. 

Ans: (d) considerable per cent.

 

Q30. By supercharging the petrol engines, the possibility of detonation

(a) decreases 
(b) increases 
(c) remains constant 
(d) none of the above. 

Ans: (b) increases

 

 

1          3       4      5      6      7      8 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4

 

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply