SECTION-4

 

INTERNAL COMBUSTION ENGINE OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 
Q71. Over engine cylinders in scooters, the fins are provided for

(a) higher efficiency 
(b) higher strength of cylinder is 
(c) better cooling 
(d) none of the above. 

Ans: (c) better cooling

 

Q72. To produce a spark across the gap, the voltage required is

(a) 1000 to 2000 volts 
(b) 2000 to 4000 volts 
(c) 4000 to 6000 volts 
(d) 6000 to 1000 volts. 

Ans: (d) 6000 to 1000 volts.

 

Q73. A spark plug is used in

(a) petrol engine 
(b) diesel engine 
(c) gas engine 
(d) steam only.

Ans: (a) petrol engine

 

Q74. Knocking of the S.I. engine can be prevented if the end gas has

(a) higher density 
(b) high temperature 
(c) long ignition delay 
(d) none of the above. 

Ans: (c) long ignition delay

 

Q75. Knocking in the C.I. engine can be prevented if the first element of fuel and air has

(a) a short delay 
(b) a low density 
(c) a low temperature 
(d) all of the above. 

Ans: (a) a short delay

 

Q76. The increase of the delay period (time lag) is due to increase of

(a) temperature 
(b) speed of engine 
(c) load 
(d) density induction air.

Ans: (c) load

 

Q77. The torque given by an engine will be maximum when the engine

(a) runs at lowest speed 
(b) runs at maximum speed 
(c) develop maximum power 
(d) none of the above. 

Ans: (a) runs at lowest speed

 

Q78. For cooling the pistons of diesel engines, the commonly fluid used is

(a) air 
(b) water 
(c) fuel oil 
(d) lubricating oil. 

Ans: (d) lubricating oil.

 

Q79. Decrease in engine speed from no load to full load is called

(a) hunting 
(b) speed drop 
(c) performance number 
(d) carburetion.

Ans: (c) performance number

 

Q80. Fuel injector is used for a

(a) spark ignition engine 
(b) compression ignition engine 
(c) steam engine 
(d) gas engine.

Ans: (b) compression ignition engine

 

 

1          3      4      5      6      7      8    

 

 

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *