SECTION-4

 

INTERNAL COMBUSTION ENGINE OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 
Q61. By supercharging, the power developed by the engine

(a) increases 
(b) decreases 
(c) is same 
(d) none of he above.

Ans: (a) increases

 

Q62. When all the four wheels are powered, it is known as

(a) two-wheel drive 
(b) four-wheel drive 
(c) one-wheel drive 
(d) none of the above. 

Ans: (b) four-wheel drive

 

Q63. The function of differential in automobiles is

(a) to enable the automobile to turn through right angle 
(b) to allow the rear movement of the automobile 
(c) to permit two rear wheels to run independently 
(d) to permit two rear wheels to have flexibility of relative speed. 

Ans: (d) to permit two rear wheels to have flexibility of relative speed.

 

Q64. In quality governing

(a) mixture strength is maintained constant and quantity of charge drawn into the cylinder is changed 
(b) quantity to fuel entering the cylinder is varied, keeping air supply constant 
(c) the fuel supply is cut-off completely during one or more number of cycles 
(d) none of the above. 

Ans: (b) quantity to fuel entering the cylinder is varied, keeping air supply constant

 

Q65. The thermal efficiency of I.C. engines, as compared to steam engines, is

(a) higher 
(b) lower 
(c) same 
(d) none of the above. 

Ans: (a) higher

 

Q66. The cycle, on which a gas engine works, is called

(a) Diesel cycle 
(b) Otto cycle 
(c) Dual cycle 
(d) None of the above. 

Ans: (b) Otto cycle

 

Q67. When the load on C.I. engine decreases, its efficiency, increases. This is due to

(a) hit and miss governing 
(b) higher maximum temperature 
(c) quantity governing 
(b) Otto cycle 

Ans:(b) Otto cycle

 

Q68. During suction stroke, a petrol engine draws a mixture of

(a) petrol and diesel 
(b) diesel and air 
(c) air and petrol 
(d) air only. 

Ans: (c) air and petrol

 

Q69. During suction stroke, a diesel engine draws a mixture of

(a) petrol engine 
(b) diesel engine 
(c) air and petrol 
(d) air only. 

Ans: (d) air only.

 

Q70. Diesel engines have higher compression ratio as compared to petrol engines. Higher compression ratio in petrol engines would result in

(a) auto-ignition of fuel 
(b) pre-ignition of fuel 
(c) detonation 
(d) none of the above.

Ans: (b) pre-ignition of fuel

 

 

1          3      4      5      6      7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply