SECTION-4

 

INTERNAL COMBUSTION ENGINE OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 
Q51. The function of lubrication in I.C. engine is

(a) to reduce friction 
(b) to dissipate the heat due to friction 
(c) to cool the cylinder 
(d) none of the above. 

Ans: (b) to dissipate the heat due to friction

 

Q52. The size of the flywheel for two-stroke engine as compared to four-stroke engine should be

(a) smaller 
(b) bigger 
(c) same 
(d) none of the above. 

Ans: (a) smaller

 

Q53. The size of the flywheel for the diesel engines as compared to petrol engine should be

(a) smaller 
(b) bigger 
(c) same 
(d) none of the above. 

Ans: (b) bigger

 

Q54. The running cost of diesel engine as compared to petrol engine is

(a) higher 
(b) lower 
(c) same 
(d) none of the above. 

Ans: (b) lower

 

Q55. There is no need of injecting fuel by external source to the engines working on

(a) diesel cycle 
(b) otto cycle 
(c) dual combustion cycle 
(d) none of the above. 

Ans: (b) otto cycle

 

Q56. High speed C.I. engines mostly operate on

(a) otto cycle 
(b) diesel cycle 
(c) dual combustion cycle 
(d) none of the above.

Ans: (c) dual combustion cycle

 

Q57. To supply a high voltage to the spark plug in a spark ignition engine

(a) distributor is used 
(b) ignition coil is used 
(c) carburettor is used 
(d) none of the above. 

Ans: (b) ignition coil is used

 

Q58. For providing correct firing order in the spark ignition engines,

(a) distributor is used 
(b) ignition coil is used 
(c) carburettor is used 
(d) none of the above. 

Ans: (a) distributor is used

 

Q59. For breaking up and mixing the petrol with air in the spark ignition engine

(a) distributor is used 
(b) ignition coil is used 
(c) carburettor is used 
(d) none of the above.

Ans: (c) carburettor is used

 

Q60. The function of ignition coil in spark ignition current is

(a) to supply a high voltage 
(b) to provide correct firing order 
(c) to supply air and petrol 
(d) to ignite the fuel.

Ans: (a) to supply a high voltage

 

 

1          3      4      5      6      7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply