SECTION-4

 

INTERNAL COMBUSTION ENGINE OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 
Q41. The turbine of the turbojet engine as compared to that of turboprop engine is

(a) smaller 
(b) bigger 
(c) same 
(d) none of the above. 

Ans: (b) bigger

 

Q42. The propulsion efficiency used in practice is approximately

(a) 90% 
(b) 80% 
(c) 60% 
(d) 30%. 

Ans:(c) 60%

 

Q43. The efficiency of a turbojet engine will be maximum at a speed of

(a) 8000 km/hr 
(b) 5000 km/hr 
(c) 1000 km/hr 
(d) 2400 km/hr.

Ans:(d) 2400 km/hr.

 

Q44. In C.I. engines, the combustion is

(a) hetrogeneous 
(b) homogeneous 
(c) both (a) and (b) 
(d) none of the above. 

Ans:(a) hetrogeneous

 

Q45. The function of a carburettor is to supply

(a) air and diesel 
(b) air only 
(c) air and petrol 
(d) petrol only. 

Ans:(c) air and petrol

 

Q46. The function of a distributor in a coil ignition system of an internal combustion engine is

(a) to supply a high voltage 
(b) to provide correct firing order 
(c) to supply air and petrol 
(d) to distribute current.

Ans:(c) to supply air and petrol

 

Q47. For the petrol engines, the type of governing used is

(a) quality governing 
(b) hit and miss governing 
(c) quantity governing 
(d) none of the above. 

Ans:(a) quality governing

 

Q48. For the diesel engines, the type of governing used is

(a) quality governing 
(b) hit and miss governing 
(c) quantity governing 
(d) none of the above. 

Ans:(c) quantity governing

 

Q49. Choose the correct statement

(a) The injection pressure developed by injector in a diesel engine is of the order of 10 × 105 N/m2
(b) Thermal efficiency of I.C. engine on weak mixture is lower. 
(c) The air-fuel ratio in petrol engines is controlled by governor. 
(d) In hit and miss governing, the fuel supply is completely cut-off during one or more number of cycles.

Ans:(d) In hit and miss governing, the fuel supply is completely cut-off during one or more number of cycles.

 

Q50. The idling engine requires

(a) lean fuel air mixture 
(b) rich fuel air mixture 
(c) air without fuel 
(d) none of the above.

Ans:(b) rich fuel air mixture

 

 

1          3      4      5      6      7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *