SECTION-4

 

INTERNAL COMBUSTION ENGINE OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 
Q31. The phenomenon responsible for violent sound pulsations within the cylinder of an I.C. engine is known as

(a) detonation 
(b) pre-ignition 
(c) auto-ignition 
(d) turbulence. 

Ans: (a) detonation

 

Q32. Detonation can be controlled by

(a) increasing inlet pressure 
(b) retarding spark timing 
(c) reducing speed of engine 
(d) none of the above. 

Ans: (b) retarding spark timing

 

Q33. In spark ignition engines, before the passage of spark, the ignition of the charge by some hot surface is known as

(a) detonation 
(b) pre-ignition 
(c) auto-ignition 
(d) all the above.

Ans: (b) pre-ignition

 

Q34. In an I.C. engine, firing order depends upon

(a) crank shaft design 
(b) arrangement of cylinder 
(c) number of cylinders 
(d) all of the above 

Ans: (d) all of the above

 

Q35. In hit and miss governing

(a) mixture strength is maintained constant 
(b) quantity of fuel is varied to suit the load on engine 
(c) the fuel supply is cut-off completely during one or more number of cycles 
(d) none of the above. 

Ans: (c) the fuel supply is cut-off completely during one or more number of cycles

 

Q36. In quantity governing

(a) mixture strength is maintained constant and quantity of charge drawn into the cylinder is changed to suit the load 
(b) quantity of fuel is varied to suit the load on engine 
(c) the fuel supply is cut-off completely during one or more number of cycles 
(d) none of the above.

Ans: (a) mixture strength is maintained constant and quantity of charge drawn into the cylinder is changed to suit the load

 

Q37. For speed travel, the suitable propulsion device is

(a) Turbojet 
(b) Propeller 
(c) Rocket 
(d) Turboprop. 

Ans:(c) Rocket

 

Q38. The type of engine used for tighter bombers is

(a) Turbojet 
(b) Propeller 
(c) Rocket 
(d) Turboprop. 

Ans: (a) Turbojet

 

Q39. The ambient air for propulsion is not used in the following device

(a) Turbojet 
(b) Propelle 
(c) Rocket 
(d) Turboprop.

Ans:(c) Rocket

 

Q40. The diesel oil is having cetane number about

(a) 100 
(b) 10 
(c) 20 to 40 
(d) 40 to 60.

Ans:(d) 40 to 60.

 

 

1          3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *