SECTION-4

 

INTERNAL COMBUSTION ENGINE OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 

Q11. Which of the following does not relate to a spark ignition engine?

(a) Ignition coil

(b) Spark plug

(c) Carburettor

(d) Fuel injector

Ans: (d) Fuel injector

Q12. The octane number of petrol, generally available, is

(a) 20 to 40

(b) 40 to 60

(c) 60 to 80

(d) 80 to 100

Ans: (d) 80 to 100

Q13. The reference fuels for knock rating of spark ignition engines would include

(a) iso-octane and alpha-methyl naphthalene

(b) normal octane and aniline

(cl iso-octane and normal hexane

(d) normal heptane and iso-octane

Ans: (d) normal heptane and iso-octane

Q14. A fuel of cetane number 40 has the same ignition quality as a mixture of

(a) 40% cetane and 60% alpha methyl napthalene

(b) 40% alpha methyl napthalene and 60% cetane

(c) 40% petrol and 60% diesel

(d) 40% diesel and 60% petrol

Ans: (a) 40% cetane and 60% alpha methyl napthalene

Q15. In order to eliminate knocking in compression ignition engines, there should be

(a) short delay period

(b) late auto-ignition

(c) low compression ratio

(d) high self ignition temperature of fuel

Ans: (a) short delay period

Q16. By supercharging the diesel engine, the possibility of knocking

(a) decreases 
(b) increases 
(c) remains constant 
(d) none of the above. 

Ans: (a) decreases

 

Q17. Possibility of knock in S.I. engine will increase if

(a) spark timing is retarded 
(b) spark timing is advanced 
(c) spark timing is normal 
(d) none of the above. 

Ans: (b) spark timing is advanced

 

Q18. If a fuel is having octane number as 85, it means that fuel is having same knocking tendency as a mixture of

(a) 15% n-heptane and 85% iso-octane by weight 
(b) 15% n-heptane and 85% iso-octane by volume 
(c) 85% n-heptane and 15% iso-octane by weight 
(d) 85% n-heptane and 15% iso-octane by volume. 

Ans: (b) 15% n-heptane and 85% iso-octane by volume

 

Q19. If a fuel is having cetane number as 45, it means that the fuel is having same ignition delay as a mixture of

(a) 45% n-haptane and 55% iso-octane 
(b) 55% iso-octane and 45% n-heptane 
(c) 45% cetane and 55% α-methyl naphthalene 
(d) 55% cetane and 45% α-methyl naphthalene.

Ans: (c) 45% cetane and 55% α-methyl naphthalene

 

Q20. The name of investigator for delay period in I.C. engines is

(a) Tizard and Pye 
(b) Diesel 
(c) Watts 
(d) Ricardo.

Ans: (a) Tizard and Pye

 

 

1      2      3       4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4

 

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply