SECTION-1

 

INTERNAL COMBUSTION ENGINE OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 

Q21. In a petrol engine, the mixture has the lowest pressure at the

(a) end of compression stroke

(b) end of suction stroke

(c) beginning of suction stroke

(d) none of these

Ans: (b) end of suction stroke

 

Q22. The injector nozzle of a compression ignition engine is required to inject fuel at a sufficiently high pressure in order to

(a) inject fuel in a chamber of high pressure at the end of compression stroke

(b) ensure that penetration is not high

(c) inject fuel at a high velocity to facilitate atomisation

(d) all of the above

Ans: (d) all of the above

 

Q23. If the temperature of intake air in internal combustion engine increases, then its efficiency will

(a) remain same

(b) decrease

(c) increase

Ans: (b) decrease

 

Q24. A diesel engine, during suction stroke, draws

(a) air only

(b) diesel only

(c) a mixture of diesel and air

Ans: (a) air only

 

Q25. A petrol engine has compression ratio from

(a) 6 to 10

(b) l0 to l5

(c) 15 to 25

(d) 25 to 40

Ans: (a) 6 to 10

 

Q26. Which of the following statement is wrong?

(a) A four stroke cycle engine develops twice the power as that of a two stroke cycle engine.

(b) For the same power developed, a four stroke cycle engine is lighter, less bulky and occupies less floor area.

(c) The petrol engines are costly than diesel engines.

(d) all of the above

Ans: (d) all of the above

 

Q27. In an internal combustion engine, the process of removing the burnt gases from the combustion chamber of the engine cylinder is known as

(a) scavenging

(b) detonation

(c) supercharging

(d) polymerization

Ans: (a) scavenging

 

Q28. In a coil ignition system of petrol engines, a condenser is connected across the contact-breaker in order to

(a) prevent sparking across the gap between the points

(b) cause more rapid break of the primary current, giving a higher voltage in the secondary circuit

(c) both (a) and(b)

(d) none of the above

Ans: (c) both (a) and(b)

 

Q29. A supercharged engine as compared to an ordinary engine

(a) requires smaller foundation

(b) is lighter

(c) consumes less lubricating oil

(d) all of these

Ans: (d) all of these

 

Q30. A carburettor is used to supply

(a) petrol, air and lubricating oil

(b) air and diesel

(c) petrol and lubricating oil

(d) petrol and air

Ans: (d) petrol and air

 

1          3          5      6      7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *