SECTION-2

 

INTERNAL COMBUSTION ENGINE OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 

Q71. The spark plug gap is normally maintained at

(a) 0.1 to 0.2 mm

(b) 0.2 to 0.4 mm

(c) 0.45 to 0.6 mm

(d) 0.6 to 0.8 mm

Ans: (c) 0.45 to 0.6 mm

 

Q72. The function of a fuel pump in a petrol pump is to

(a) inject fuel in cylinder

(b) supply fuel when carburettor fails

(c) pump fuel so that it reaches carburettor (to improve thermal efficiency)

(d) does not exist.

Ans: (c) pump fuel so that it reaches carburettor (to improve thermal efficiency)

 

Q73. Detonation is caused by the following unstable compounds

(a) peroxides, aldehydes and ketones

(b) peroxides, aldehydes, oxides and sulphides

(c) aldehydes, oxides and ketones

(d) ketones and sulphur compounds

Ans: (a) peroxides, aldehydes and ketones

 

Q74. Which is false statement about advantages of V-type engine

(a) compact design requiring lesser space

(b) improved distribution of air to cylinder

(c) casting less liable to distortion

(d) less overhead clearance.

Ans: (d) less overhead clearance.

 

Q75. Piston rings are plated with chromium, cadmium or phosphate in order to

(a) reduce cost

(b) improve surface finish

(c) prevent clogging

(d) reduce wear and eliminate scuffing

Ans: (d) reduce wear and eliminate scuffing

 

Q76. Diesel engines have low specific fuel consumption compared to petrol engine. This statement is

(a) not true

(b) true at full load

(c) true at part load

(d) true at both part and full load

Ans: (d) true at both part and full load

 

Q77. The detonation tendency in petrol engines for specified conditions of fuel rating, compression ratio, speed etc. can be con-trolled by having

(a) smaller cylinder bore

(b) bigger cylinder bore

(c) medium cylinder bare

(d) cylinder bore could be anything as it does not control detonation

Ans: (a) smaller cylinder bore

 

Q78. A fuel will detonate less if it has

(a) higher self ignition temperature

(b) lower self ignition temperature

(c) proper self ignition temperature

(d) self ignition temperature has nothing to do with detonation

Ans: (a) higher self ignition temperature

 

Q79. The ignition of charge by some hot surface in the engine cylinder before operation of spark plug is known as

(a) auto ignition

(b) preignition

(c) retarded ignition

(d) accelerated ignition

Ans: (b) preignition

 

Q80. For best results of efficient combustion, high speed diesel engines need an approximate cetane number of

(a) 100

(b) 10

(c) 50

(d) 5

Ans: (c) 50

 

1      2          4                  8    

 

Go To Section-3

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4 

 


Go to Home Page

Leave a Reply