SECTION-2

 

INTERNAL COMBUSTION ENGINE OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 

Q61. Carbon residue in diesel oil should not be more than

(a) 1%

(b) 0.5%

(c) 0.1%

(d) 0.01%

Ans: (c) 0.1%

 

Q62. The specific gravity of petrol is about

(a) 0.65

(b) 0.75

(c) 0.85

(d) 0.95

Ans: (b) 0.75

 

Q63. The firing order in a six stroke I.C. engine is

(a) 1-3-6-5-2-4

(b) 1-4-2-5-6-3

(c) 1-6-2-5-4-3

(d) 1-5-3-4-2-6.

Ans: (d) 1-5-3-4-2-6.

 

Q64. The m.e.p. of a diesel cycle having fixed compression ratio with increase in cut-off will

(a) increase

(b) decrease

(c) be unaffected

(d) depend on other factors

Ans: (a) increase

 

Q65. High carbon content in diesel oil used for diesel engine leads to

(a) production of highly corrosive gases corroding the cylinder walls and exhaust system

(b) excessive engine wear

(c) damaging of both the storage tank and the engine

(d) deposition on engine parts

Ans: (d) deposition on engine parts

 

Q66. Fuel consumption with increase in back pressure will

(a) increase

(b) decrease

(c) remain unaffected

(d) depend on other factors

Ans: (a) increase

 

Q67. A 4-stroke diesel engine needs about following amount of air

(a) 75 cc per min. per h.p.

(b) 750 cc per min. per h.p.

(c) 7500 cc per min. per h.p.

(d) 75000 cc per min. per h.p.

Ans: (d) 75000 cc per min. per h.p.

 

Q68.  The heat wasted in diesel engine is of the order of

(a) 80%

(b) 65%

(c) 50%

(d) 35%

Ans: (b) 65%

 

Q69. The ratio of useful power; engine friction exhaust gas losses; cooling water, air and oil losses for a diesel engine is of the order of

(a) 5:25:30:50

(b) 25:35:5:35

(c) 25:5:10:60

(d) 25:5:35:35.

Ans: (d) 25:5:35:35.

 

Q70. Solid injection in I.C. engines refers to injection of

(a) liquid fuel only

(b) liquid fuel and air

(c) solid fuel

(d) solid fuel and air

Ans: (a) liquid fuel only

 

1      2          4              7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply