SECTION-2

 

INTERNAL COMBUSTION ENGINE OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 

Q51. The specific fuel consumption for a petrol engine first decreases with increase in fuel air ratio and then increases with further increase in fuel air ratio. The minimum value occurs in the range of

(a) lean mixture

(b) chemically correct mixture

(c) rich mixture

(d) unpredictable

Ans: (a) lean mixture

 

Q52. The tendency of a petrol engine to knock increases by

(a) supercharging

(b) scavenging

(c) increasing engine H.P,

(d) reducing the spark advance

Ans: (a) supercharging

 

Q53. The thermostat in I.C. engines permitting hot water to go to radiator is set around

(a) 70-80°C

(b) 80-85°C

(c) 85-95°C

(d) above 100°C

Ans: (b) 80-85°C

 

Q54. Mixing of fuel and air in case of dies engine occurs in

(a) injection pump

(b) injector

(c) inlet manifold

(d) engine cylinder

Ans: (d) engine cylinder

 

Q55. Fins are provided over engine cylinder scooters for

(a) higher strength of cylinder

(b) better cooling

(c) good appearance

(d) higher efficiency

Ans: (b) better cooling

 

Q56. The preferred location of an oil cooler is

(a) before the filters

(b) after the filters

(c) between the filters

(d) before and after the filters

Ans: (b) after the filters

 

Q57. In carburettors, the top of the fuel jet with reference to the level in the float chamber is kept at

(a) same level

(b) slightly higher level

(c) slightly lower level

(d) may be anywhere

Ans: (b) slightly higher level

 

Q58. For low speed operation or for idling in petrol engines, the engine requirements are for

(a) lean mixture

(b) theoretically correct mixture

(c) rich mixture

(d) any type of mixture

Ans: (c) rich mixture

 

Q59. The essential equipment for producing high voltage for sparking in petrol engines with battery is

(a) ignition coil

(b) ignition coil and distributor

(c) ignition coil and condenser

(d) ignition coil, contact breaker and condenser.

Ans: (d) ignition coil, contact breaker and condenser.

 

Q60. The thermal efficiency of a diesel engine is of the order of

(a) 92%

(b) 68%

(c) 52%

(d) 34%

Ans: (d) 34%

 

1      2          4          6      7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4 

 


Go to Home Page

Leave a Reply