SECTION-2

 

INTERNAL COMBUSTION ENGINE OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 

Q31. A diesel engine has

(a) one valve

(b) two valves

(c) three valves

(d) four valves

Ans: (c) three valves

 

Q32. In a four stroke cycle diesel engine, the inlet valve

(a) opens at 20° before top dead centre and closes at 40° after bottom dead centre

(b) opens at top dead centre and closes at bottom dead centre

(c) opens at 20° after top dead centre and closes at 20° before bottom dead centre

(d) may open and close anywhere

Ans: (a) opens at 20° before top dead centre and closes at 40° after bottom dead centre

 

Q33. In a four stroke cycle diesel engine, the compression

(a) starts at 40° after bottom dead centre and ends at 10° before top dead centre

(b) starts at top dead centre and ends at 40° before bottom dead centre

(c) starts at 40° before top dead centre and ends at 40° after top dead centre·

(d) may start and end anywhere

Ans: (a) starts at 40° after bottom dead centre and ends at 10° before top dead centre

 

Q34. The object of providing masked inlet valve in the air passage of compression ignition engines is to

(a) enhance flow rate

(c) induce primary swirl

(b) control air flow

(d) induce secondary turbulence

Ans: (b) control air flow

 

Q35. In a four stroke cycle diesel engine, the exhaust valve

(a) opens at 30° before bottom dead cnetre and closes at 10° after top dead centre

(b) opens at 30° after bottom dead centre and closes at 10° before top dead centre

(c) opens at bottom dead centre and closes at top dead centre

(d) may open and close anywhere

Ans: (a) opens at 30° before bottom dead cnetre and closes at 10° after top dead centre

 

Q36. Diesel as compared to petrol is

(a) highly ignitable

(b) more difficult to ignite

(c) less difficult to ignite

(d) none of these

Ans: (b) more difficult to ignite

 

Q37. The pressure at the end of compression, in petrol engines, is approximately

(a) 10 bar

(b) 20 bar

(c) 25 bar

(d) 35 bar

Ans: (a) 10 bar

 

Q38. The thermal efficiency of a petrol engine is………..as compared to diesel engine.

(a) same

(b) less

(c) more

Ans: (b) less

 

Q39. The increase in intake temperature of internal combustion engines will……..efficiency.

(a) have no effect on

(b) increase

(c) decrease

Ans: (c) decrease

 

Q40. The air-fuel ratio of the petrol engine is controlled by

(a) carburettor

(b) injector

(c) governor

(d) none of these

Ans: (a) carburettor

 

1      2          4          6      7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4 

 


Go to Home Page

Leave a Reply