SECTION-2

 

INTERNAL COMBUSTION ENGINE OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 

Q21. The knocking in spark ignition engines can be reduced by

(a) retarding the spark

(b) increasing the engine speed

(c) both(a)and(b)

(d) none of these

Ans: (c) both(a)and(b)

 

Q22. The ignition quality of diesel oil is expressed by

(a) cetane number

(b) octane number

(c) calorific value

(d) none of these

Ans: (a) cetane number

 

Q23. The cetane (C16 H34) which is a straight chain paraffin is assigned a cetane number of

(a) 0

(b) 50

(c) 100

(d) 120

Ans: (c) 100

 

Q24. By higher octane number of spark ignition fuel, it is meant that the fuel has

(a) higher heating value

(b) higher flash point

(c) lower volatility

(d) longer ignition delay

Ans: (d) longer ignition delay

 

Q25. Which of the following statement is correct regarding normal cetane?

(a) It is a standard fuel used for knock rating of diesel engines.

(b) Its chemical name is normal-hexadecane.

(c) It has long carbon chain structure.

(d) all of the above

Ans: (d) all of the above

 

Q26. Number of working strokes per min. for a four stroke cycle engine are………..the speed of the engine in r.p.m .

(a) equal to

(b) one-half

(c) twice

(d) four-times

Ans: (b) one-half

 

Q27. The ratio of the indicated thermal efficiency to the air standard efficiency is known as

(a) mechanical efficiency

(b) overall efficiency

(c) volumetric efficiency

(d) relative efficiency

Ans: (d) relative efficiency

 

Q28. As compared to air standard cycle, in actual working, the effect of variation in specific heats is to

(a) increase maximum pressure and maximum temperature

(b) reduce maximum pressure and maximum temperature

(c) increase maximum pressure and decrease maximum temperature

(d) decrease maximum pressure and increase maximum temperature

Ans: (b) reduce maximum pressure and maximum temperature

 

Q29. The thermal efficiency of a standard Otto cycle for a compression ratio of5.5 will be

(a) 25%

(b) 50%

(c) 70%

(d) 100%

Ans: (b) 50%

 

Q30. The thermal efficiency of petrol and gas engines is about

(a) 15%

(b) 30%

(c) 50%

(d) 70%

Ans: (b) 30%

 

1      2      3          5      6      7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4 

 


Go to Home Page

Leave a Reply