SECTION-4

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   

 

INTERNAL COMBUSTION ENGINE OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 

Q1. High speed compression engines operate on

(a) Otto cycle

(b) Diesel cycle

(c) Dual-combustion cycle

(d) all of these

Ans: (c) Dual-combustion cycle

Q2. The knocking tendency in spark ignition engines may be decreased by

(a) controlling the air-fuel mixture

(b) controlling the ignition timing

(c) controlling the exhaust temperature

(d) reducing the compression ratio

Ans: (d) reducing the compression ratio

Q3. The probability of knocking in diesel engines is increased by

(a) high self ignition temperature

(b) low volatility

(c) higher viscosity

(d) all of these

Ans: (d) all of these

Q4. Pre-ignition is caused by the spontantaneous combustion of the mixture before the end of the compression stroke, and is due to

(a) cylinder walls being too hot

(b) overheated spark plug points

(c) red hot carbon deposits on cylinder walls

(d) any one of these

Ans: (d) any one of these

Q5. Which of the following does not relate to a compression ignition engine?

(a) Fuel pump

(b) Fuel injector

(c) Governor

(d) Carburettor

Ans: (d) Carburettor

Q6. The function of nuclear reactor is

(a) to propel aircrafts, ships and submarine only 
(b) to produce fissionable materials only 
(c) to produce heat tor thermoelectric power only 
(d) all of the above.

Ans: (d) all of the above.

 

Q7. Because of a reflector, the fuel required in a nuclear power plant to generate sufficient neutrons to sustain a chain reaction is

(a) more 
(b) less 
(c) zero 
(d) none of the above. 

Ans: (b) less

 

Q8. The material for control rod is

(a) graphite 
(b) lead 
(c) boron or cadmium 
(d) zinc. 

Ans: (c) boron or cadmium

 

Q9. The production of the neutron is exactly balanced by the loss of neutron through leakage in a reactor when it becomes

(a) above critical 
(b) critical 
(c) below critical 
(d) none of the above. 

Ans: (b) critical

 

Q10. For propulsion applications, reactors are designed for

(a) enriched uranium 
(b) natural uranium 
(c) any form of uranium 
(d) pure uranium.

Ans: (a) enriched uranium

 

 

1          3       4      5      6      7      8 

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4

 

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply