SECTION-3

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   

 

INTERNAL COMBUSTION ENGINE OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 

Q1. The scavenging efficiency of a tour stroke cycle diesel engine is

(a) below 50%

(b) between 50 and 85%

(c) between 85 and 95%

(d) between 95 and 100%

Ans: (d) between 95 and 100%

Q2. The function of a distributor in a coil ignition system of l.C. engines is

(a) to distribute spark

(b) to distribute power

(c) to distribute current

(d) to time the spark

Ans: (d) to time the spark

Q3. The compensating jet in a carburettor supplies almost constant amount of petrol at all speeds because the

(a) jet area is automatically varied depending on the suction

(b) the flow from the main jet is diverted to the compensating jet with increase in speed

(c) the diameter of the jet is constant and the discharge coefficient is invariant

(d) flow is produced due to the static head in the float chamber

Ans: (d) flow is produced due to the static head in the float chamber

Q4. The compression ignition engines are governed by

(a) hit and miss governing

(b) qualitative governing

(c) quantitative governing

(d) combination of (b) and (c)

Ans: (b) qualitative governing

Q5. A spark plug gap is kept from

(a) 0.3 to 0.7mm

(b) 0.2 to 0.8mm

(c) 0.4 to 0.9mm

(d) 0.6 to 1.0mm

Ans: (a) 0.3 to 0.7mm

Q6. Fuel oil consumption guarantees for I .C. engine are usually based on

(a) low heat value of oil

(b) high heat value of oil

(c) net calorific value of oil

(d) calorific value of fuel

Ans: (b) high heat value of oil

Q7. In a typical medium speed 4-stroke cycle diesel engine the inlet valve

(a) opens at 20° before top dead center and closes at 35° after the bottom dead center

(b) opens at top dead center and closes at bottom dead center

(c) opens at 10° after top dead center and closes 20° before the bottom dead center

(d) may open or close anywhere

Ans: (a) opens at 20° before top dead center and closes at 35° after the bottom dead center

Q8. The maximum temperature in the I.C. engine cylinder is of the order of

(a) 500- 1000°C

(b) 1000- 1500°C

(c) 1500-2000°C

(d) 2000-2500°C

Ans: (d) 2000-2500°C

Q9. The temperature of interior surface of cylinder wall in normal operation is not allowed to exceed

(a) 80°C

(b) 120°C

(c) 180°C

(d) 240°C

Ans: (c) 180°C

Q10. Compression loss in I.C engines occurs due to

(a) leaking piston rings

(b) use of thick head gasket

(c) clogged air-inlet slots

(d) all of the above.

Ans: (d) all of the above.

 

1      2      3      4      5              8   

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4 

 

 

Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *