SECTION-2

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   

 

INTERNAL COMBUSTION ENGINE OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 

Q1. The fuel valve in a four stroke cycle diesel engine

(a) opens at top dead centre and closes at bottom dead centre

(b) opens at 15° before top dead centre and closes at 20° after top dead centre

(c) opens at 15° after top dead centre and closes at 20° before bottom dead centre

(d) may open and close anywhere

Ans: (b) opens at 15° before top dead centre and closes at 20° after top dead centre

Q2. In compression ignition engines; swirl denotes a

(a) radial motion of the gases in the chamber

(b) rotary motion of the gases in the chamber

(c) haphazard motion of the gases in the chamber

(d) none of the above

Ans: (b) rotary motion of the gases in the chamber

Q3. Which one of the following engines will have heavier flywheel than the remaining ones?

(a) 30 kW four-stroke petrol engine running at 1500 r.p.m.

(b) 30 kW two-stroke diesel engine running at 750 r.p.m,

(c) 30 kW two-stroke petrol engine running at 1500 r.p.m.

(d) 30 kW four-stroke diesel engine running at 750 r.p.m.

Ans: (a) 30 kW four-stroke petrol engine running at 1500 r.p.m.

Q4. The colour of exhaust from diesel engine is generally

(a) white

(b) bluish

(c) black

(d) violent

Ans : (c) black

Q5. A diesel engine has compression ratio from

(a) 6 to 10

(b) l0 to l5

(c) 15 to 25

(d) 25 to 40

Ans: (c) 15 to 25

Q6. In a petrol engine, if diesel is used, then the engine will

(a) not run

(b) run more efficiently

(c) run at high speed

(d) explode

Ans: (a) not run

Q7. The expansion of fuel in a four stroke cycle diesel engine

(a) starts at 15° before top dead centre and ends at 30° after top dead centre

(b) starts at top dead centre and ends at 30° after top dead centre

(c) starts at 15° after top dead centre and ends at 30° before bottom dead centre

(d) may start and end anywhere

Ans: (c) starts at 15° after top dead centre and ends at 30° before bottom dead centre

Q8. A petrol engine, during suction stroke draws

(a) air only

(b) petrol only

(c) a mixture of petrol and air

Ans: (c) a mixture of petrol and air

Q9. The pressure at the end of compression, in diesel engines, is approximately

(a) 10bar

(b) 20bar

(c) 25bar

(d) 35bar

Ans: (d) 35bar

Q10. The combustion in compression ignition engines is

(a) homogeneous

(b) heterogeneous

(c) both (a) and (b)

(d) none of these

Ans: (b) heterogeneous

 

1                  5      6      7      8    

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *