SECTION-2

 

INTERNAL COMBUSTION ENGINE OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 

Q11. Which of the following statement is correct?

(a) Compression ratio for petrol engines varies from 6 to 10.

(b) Higher compression ratio in diesel engines results in higher pressures.

(c) Petrol engines work on Otto cycle.

(d) all of the above

Ans: (d) all of the above

 

Q12. The spark ignition engines are governed by

(a) hit and miss governing

(b) qualitative governing

(c) quantitative governing

(d) combination of(b) and (c)

Ans: (c) quantitative governing

 

Q13. In order to prevent knocking in spark ignition engines, the charge away from the spark plug should have

(a) low density

(b) low temperature

(c) long ignition delay

(d) all of these

Ans: (d) all of these

 

Q14. The ignition quality of petrol is expressed by

(a) cetane number

(b) octane number

(c) calorific value

(d) all of these

Ans: (b) octane number

 

Q15. The normal heptane (C7H16) is given a rating of……….octane number.

(a) 0

(b) 50

(c) 100

(d) 120

Ans: (a) 0

 

Q16. Alpha-methyl-naphthalene (C11 H10) has a cetane number of

(a) 0

(b) 50

(c) 100

(d) 120

Ans: (a) 0

 

Q17. The specific fuel consumption per B.P. hour for a petrol engine is about .

(a) 0.2 kg

(b) 0.25 kg

(c) 0.3 kg

(d) 0.35 kg

Ans: (b) 0.25 kg

 

Q18. The thermal efficiency of diesel engines is about

(a) 15%

(b) 30%

(c) 50%

(d) 70%

Ans: (d) 70%

 

Q19. The volumetric efficiency of a well designed engine may be

(a) 30 to 40%

(b) 40 to 60%

(c) 60 to 70%

(d) 75 to 90%

Ans: (d) 75 to 90%

 

Q20. Morse test can be conducted for

(a) petrol engines

(b) diesel engines

(c) multi-cylinder engines

(d) all of these

Ans: (c) multi-cylinder engines

 

1      2      3      4      5          7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4 

 


Go to Home Page

Leave a Reply