SECTION-2

 

INTERNAL COMBUSTION ENGINE OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 

Q41. The thermal efficiency of a gas engine is of the order of

(a) 92%

(b) 68%

(c) 52%

(d) 25%.

Ans: (d) 25%.

 

Q42. In petrol engine using a fixed octane rating fuel and fixed compression ratio, super charging will

(a) increase the knocking tendency

(b) decrease the knocking tendency

(c) not affect the knocking tendency

(d) increase or decrease knocking tendency depending on strength and time of spark

Ans: (c) not affect the knocking tendency

 

Q43. The basic requirement of a good combustion chamber is

(a) high compression ratio

(b) low compression ratio

(c) low volumetric efficiency

(d) high power output and high thermal efficiency.

Ans: (d) high power output and high thermal efficiency.

 

Q44. If petrol is used in a diesel engine, then

(a) higher knocking will occur

(b) efficiency will be low

(c) low power will be produced

(d) black smoke will be produced

Ans: (a) higher knocking will occur

 

Q45. In turbulence chamber in diesel engine

(a) the shape and layout of the piston crown, the inlet port, and the valve produce the turbulent effect

of fuel mixture

(b) fuel is injected into an auxiliary chamber that is separated from the cylinder by an orifice or throat

(c) only a part of air charge is contained in an auxiliary chamber in which the fuel starts to burn with insufficient air which due to explosion tendency mixes thoroughly into main cylinder charge

(d) there are no valves

Ans: (b) fuel is injected into an auxiliary chamber that is separated from the cylinder by an orifice or throat

 

Q46. For the same size and weight, a two stroke engine as compared to four stroke engine will generate power

(a) about twice

(b) about 0.5 times

(c) nearly equal

(d) about 1.7 times

Ans: (d) about 1.7 times

 

Q47. A two stroke engine is usually identified by

(a) size of flywheel

(b) weight of engine

(c) type of lubrication system

(d) absence of valves

Ans: (d) absence of valves

 

Q48. In isochronous governing, speed droop is

(a) 100%

(b) 50%

(c) 5%

(d) 30%

Ans: (d) 30%

 

Q49. Pick up false statement

(a) For petrol and large gas engines, quantity governing is preferred

(b) In quantity governing, air fuel ratio is almost constant and quantity of charge is changed depending on load

(c) In hit and miss governing, fuel supply is completely cut off during one or more number of cycles

(d) In quality governing, quantity of fuel is varied to suit the load and total charge of air is varied

Ans: (d) In quality governing, quantity of fuel is varied to suit the load and total charge of air is varied

 

Q50. An engine has a normal speed of 960 r.p.m. and no load speed of 1000 r.p.m. The speed droop of governor will be about

(a) 2%

(b) 4%

(c) 8%

(d)±4%

Ans: (b) 4%

 

1      2          4      5      6      7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4 

 


Go to Home Page

Leave a Reply