SECTION-1

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   

 

internal combustion engine mcq INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQs GIVEN BELOW

 

Q1. The thermodynamic cycle on which the petrol engine works, is

(a) Otto cycle

(b) Joule cycle

(c) Rankine cycle

(d) Stirling cycle

 

Ans: (a) Otto cycle

 

Q2. In a four stroke cycle petrol engine, the charge is ignited at

(a) 30° before top dead centre

(b) 30° after top dead centre

(c) 30° before bottom dead centre

(d) 30° after bottom dead centre

 

Ans: (a) 30° before top dead centre

 

Q3. In a four stroke cycle, the minimum temperature inside the engine cylinder occurs at the

(a) beginning of suction stroke

(b) end of suction stroke

(c) beginning of exhaust stroke

(d) end of exhaust stroke

 

Ans: (a) beginning of suction stroke

 

Q4. Stoichiometric ratio is

(a) actual air-fuel ratio for maximum efficiency

(b) chemically correct air-fuel ratio by volume

(c) chemically correct air-fuel ratio by weight

(d) none of the above

 

Ans: (b) chemically correct air-fuel ratio by volume

 

Q5. Which of the following statement is correct regarding petrol engines?

(a) The fuel is first evaporated after passing through a carburettor and is mixed with air before ignition 

(b) The fuel supplied to the engine cylinder is mixed with necessary amount of air and the mixture in ignited with the help of a spark plug.

(c) A fine fuel spray mixed with air is ignited by the heat of compression which is at a high pressure.

(d) all of the above

 

Ans: (b) The fuel supplied to the engine cylinder is mixed with necessary amount of air and the mixture in ignited with the help of a spark plug.

 

Q6. Theoretically, a four stroke cycle engine should develop……………power as that of a two stroke cycle engine.

(a) half

(b) same

(c) double

(d) four times

 

Ans: (a) half

 

Q7. The theoretically correct mixture of air and petrol is

(a) 10: l

(b) 15: 1

(c) 20: l

(d) 25: 1

 

Ans: (b) 15: 1

 

Q8. In a four stroke cycle petrol engine, the compression

(a) starts at 40° after bottom dead centre and ends at 30° before top dead centre

(b) starts at 40° before bottom dead centre and ends at 30° after bottom dead centre

(c) starts at bottom dead centre and ends at top dead centre

(d) may start and end anywhere

 

Ans: (a) starts at 40° after bottom dead centre and ends at 30° before top dead centre

 

Q9. The inlet valve of a four stroke cycle internal combustion engine remains open for

(a) 130°

(b) 180°

(c) 230°

(d) 270°

 

Ans: (c) 230°

 

Q10. In a petrol engine, the fuel supplied to the engine cylinder is mixed with required quantity of air and the mixture is ignited with a

(a) fuel injector

(b) fuel pump

(c) spark plug

(d) none of these

 

Ans: (c) spark plug

 

1          3      4          6      7      8    

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4

 

AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ


Go to Home Page

 

Leave a Reply