SECTION-3

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   

 

INDUSTRIAL ENGG. & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ

 

Q1. The allowed time for a job equals standard time plus

(a) policy allowance

(b) interference allowance

(c) process allowance

(d) learning allowance

Ans: (a) policy allowance

Q2. Micromotion study involves following number of fundamental hand motions

(a) 8

(b) 12

(c) 16

(d) 20

Ans: (c) 16

Q3. Expediting function consists in keeping a watch on

(a) operator’s activity

(b) flow of material and in case of trouble locate source of trouble

(c) minimising the delays

(d) making efficient dispatching

Ans: (b) flow of material and in case of trouble locate source of trouble

Q4. Micromotion study is

(a) analysis of a man-work method by using a motion picture camera with a timing device in the field of view

(b) motion study observed on enhanced time intervals

(c) motion study of a sequence of operations conducted systematically

(d) study of man and machine conducted simultaneously

(e) scientific, analytical procedure for determining optimum work method.

Ans: (a) analysis of a man-work method by using a motion picture camera with a timing device in the field of view

Q5. Per cent idle time for men or machines is found by

(a) work sampling

(b) time study

(c) method study

(d) work study

Ans: (a) work sampling

Q6. Gantt chart gives information about

(a) Schedulinl and routing
(b) Sales
(c) Production schedule
(d) Machine utilisation

Ans: (c) Production schedule

Q7. An optimum project schedule implies

(a) Optimum utilization of men, machines and materials
(b) Lowest possible cost and shortest possible time for project
(c) Timely execution of project
(d) To produce best result under given constraints

Ans: (b) Lowest possible cost and shortest possible time for project

Q8. Which of the following type of layout is suitable for automobile manufacturing concern?

(a) Product layout
(b) Process layout
(c) Fixed position layout
(d) Combination layout

Ans: (a)Product layout

Q9. The main advantage of line organisation is its

(a) Effective command and control
(b) Defined responsibilities at all levels
(c) Rigid discipline in the organisation
(d) All of the above

Ans: (d)All of the above

Q10. The most important function of inventory control is

(a) Stock control system
(b) To run the stores effectively
(c) Technical responsibility for the state of materials
(d) All of the above

Ans: (d)All of the above

1      2      3              6          8    

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Industrial Engg. and Production Management

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-1

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-2

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-3

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-4

 

 


o to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *