SECTION-4

INDUSTRIAL ENGG. & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ

 
Q11. At the break-even point

(a) fixed cost and variable cost are equal 
(b) sales revenue and total cost are equal 
(c) sales revenue is more than total cost 
(d) sales revenue is less than total cost. 

Ans: (b) sales revenue and total cost are equal

 

Q12. Standard time is equal to

(a) normal time + idle time 
(b) normal time + allowances 
(c) normal time + idle time + allowance 
(d) normal time – allowance 

Ans:  (b) normal time + allowances

 

Q13. The maximum level of inventory of an item is 100 and it is achieved with infinite replenishment rate. The inventory becomes zero over one and half month due to consumption at a uniform rate. This cycle continues throughout the year. Ordering cost is ` 100 per order and inventory carrying cost is ` 10 per item per month. Annual cost (in `) of the plan, neglecting material cost, is

(a) 800 
(b) 2800 
(c) 4800 
(d) 6800.                                                                                   (GATE-ME-2007)

Ans:  (d) 6800.

 

Q14. In a single serve infinite population queuing model, arrivals follow a Poisson distribution with mean λ = 4 per hour. The service times are exponential with mean service time equal to 12 minutes. The expected length of the queue will be

(a) 4 
(b) 3.2 
(c) 1.25 
(d) 24.3                                                                                            (GATE-ME-2000)

Ans:  (b) 3.2

 

Q15. The supply at three sources is 50, 40 and 60 units respectively while the demand at the four destinations is 20, 30, 10 and 50 units.

In solving this transportation problem
(a) a dummy source of capacity 40 units is needed 
(b) a dummy destination of capacity 40 units is needed 
(c) no solution exists as the problem is infeasible 
(d) none solution exists as the problem is degenerate.                      (GATE-ME-2002)

Ans:  (b) a dummy destination of capacity 40 units is needed

 

Q16. The mathematical technique, employed to pick the best choice from among several alternatives, is known as

(a) production planning 
(b) production control 
(c) linear programming 
(d) value analysis. 

Ans:  (c) linear programming

 

Q17. CPM stands for

(a) common project method 
(b) common path method 
(c) critical project method 
(d) critical path method 

Ans:  (d) critical path method

 

Q18. In PERT analysis a critical activity has

(a) maximum float 
(b) zero float 
(c) maximum cost 
(d) minimum cost                                                                                  (GATE-ME-2004)

 

Ans:  (b) zero float

 

Q19. Consider a single server queuing model with Poisson arrivals (λ = 4/hour) and exponential service (μ = 4/hour). The number in the system is restricted to a maximum of 10. The probability that a person who comes in leaves without joining the queue is

(a) 1/11
 (b) 1/10
(c) 1/9
 (d) 1/2.                                                                                                    (GATE-ME-2005)

Ans: (a) 1/11

 

Q20. In PERT/CPM chart, slack of various events on the critical path

(a) remains constant 
(b) increases continuously 
(c) decreases continuously 
(d) none of the above.

Ans:  (a) remains constant

 

 

1      2      3      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Industrial Engg. and Production Management

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-1

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-2

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-3

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-4

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *