SECTION-4

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   

 

INDUSTRIAL ENGG. & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ

 

Q1. TMU in method time measurement stands for

(a) time motion unit

(b) time measurement unit

(c) time movement unit

(d) technique measurement unit

Ans: (b) time measurement unit

Q2. Basic motion time study gives times for basic motions in ten thousandths of

(a) second

(b) minute

(c) hour

(d) day

Ans: (b) minute

Q3. ABC analysis deals with

(a) analysis of process chart

(b) flow of material

(c) ordering schedule of job

(d) controlling inventory costs money

Ans: (d) controlling inventory costs money

Q4. Travel charts provide

(a) an idea of the flow of materials at various stages

(b) a compact estimate of the handling which must be done between various work sections

(c) the information for changes required in rearranging material handling equipment

(d) an approximate estimate of the handling which must be done at a particular station

Ans:(b) a compact estimate of the handling which must be done between various work sections

Q5. Product layout is employed for

(a) batch production

(b) continuous production

(c) effective utilization of machine

(d) all of the above

Ans:(b) continuous production

Q6. The time by which the activity completion time can be delayed without affecting the start of succeeding activities, is known as

(a) Duration
(b) Total float
(c)Free float
(d)Interfering float

Ans: (c)Free float

 

Q7 Bar charts are suitable for

(a) Minor works
(b)Major works
(c) Large projects
(d)l All of the above

Ans: (a)Minor works

 

Q8. Which of the following are the principles of material handling?

(a) Keep all the handling to the minimum
(b) Select only efficient handling equipment
(c) Move the heaviest weight to the least distance
(d) All of the above

Ans: (d)All of the above

 

Q9.Work study is done with the help of

(a) Process chart
(b) Material handling
(c) Stop watch
(d) All of the above

Ans: (c) Stop watch

 

Q10. Product layout is also known as

(a) Analytical layout
(b) Synthetic layout
(c) Static product layout
(d) None of these

Ans: (b)Synthetic layout

 

1      2      3     

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Industrial Engg. and Production Management

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-1

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-2

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-3

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-4

 

 

 


 

Read More Important and practice MCQ of Mechanical Engineering

⇒ THERMODYNAMICS MCQ
⇒ HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ​
⇒ COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
⇒ HEAT AND MASS TRANSFER MCQ​
⇒ ENGINEERING MECHANICS MCQ​
⇒ STRENGTH OF MATERIAL MCQ​
⇒ POWER PLANT ENGINEERING MCQ​
⇒ ENGINEERING MATERIAL MCQ​
⇒ MACHINE DESIGN MCQ
⇒ THEORY OF MACHINE MCQ
⇒ AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
⇒ MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ​
⇒ INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ​
⇒ INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
⇒ STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ
⇒ REFRIGRATION AND AIR CONDITIONING MCQ​


Read More Important and practice MCQ of General Knowledge

⇒ INDIAN HISTORY MCQ

⇒ ECONOMY MCQ

⇒ POLITICAL SCIENCE MCQ

⇒ GEOGRAPHY MCQ

⇒ GENERAL SCIENCE MCQ

⇒ GENERAL KNOWLEDGE MCQ

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *