SECTION-3

INDUSTRIAL ENGG. & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ

 
Q71. A project consists of three parallel paths with durations and variances of (10, 4), (12, 4) and (12, 9) respectively. According to the standard PERT assumptions, the distribution of the project duration is

(a) Beta with mean 10 and standard deviation 2 
(b) Beta with mean 12 and standard deviation 2 
(c) Beta with mean 10 and standard deviation 3 
(d) Beta with mean 12 and standard deviation 3.                                           (GATE-ME-2002)

Ans: (d) Beta with mean 12 and standard deviation 3.

 

Q72. In an assembly line for assembling toys, five workers are assigned tasks which take times of 10, 8, 6, 9 and 10 minutes respectively. The balance delay for line is

(a) 43.3% 
(b) 14.8% 
(c) 14.0% 
(d) 16.3%.                                                                                                       (GATE-ME-1996)

Ans:  (c) 14.0%

 

Q73. In an MRP system, component demand is

(a) forecasted 
(b) established by the master production schedule 
(c) calculated by the MRP system from the master production schedule 
(d) ignored.                                                                                             (GATE-ME-2006)

Ans:  (c) calculated by the MRP system from the master production schedule

 

Q74. For planning the procurement or production of dependent demand items, the technique most suitable is

(a) MPR 
(b) MRP 
(c) RPM 
(d) PRM.                                                                                             (GATE-ME-1995)

Ans:  (b) MRP

 

Q75. Which of the following forecasting methods takes a fraction of forecast error into account for the next period forecast?

(a) simple average method 
(b) moving average method 
(c) weighted moving average method 
(d) exponential smoothing method                                             (GATE-ME-2009)

Ans:  (d) exponential smoothing method

 

Q76. Production flow analysis (PFA) is a method of identifying part families that uses data from

(a) engineering drawings 
(b) production schedule 
(c) bill of materials 
(d) route sheets.                                                                           (GATE-ME-2001)

Ans:  (b) production schedule     (c) bill of materials

 

 
Q77. An item can be purchased for ` 100. The ordering cost is ` 200 and the inventory carrying cost is 10% of the item cost per annum. If the annual demand is 4000 units, the economic order quantity (in units) is

(a) 50 
(b) 100 
(c) 200 
(d) 400.                                                                                       (GATE-ME-2002)

Ans:  (d) 400. 

 

Q78. The manufacturing area of a plant is divided into four quadrants. Four machines have to located one in each quadrant. The total number of possible layouts is

(a) 4 
(b) 8 
(c) 16 
(d) 24.                                                                                   (GATE-ME-1995)

Ans:  (d) 24.

 

Q79. At a production machine, parts arrive according to a Poisson process at the rate of 0.35 parts per minute. Processing time for parts have exponential distribution with mean of 2 minutes. What is the probability that a random part arrival finds that there are already 8 parts in the system (in machine + in queue)?

(a) 0.0247 
(b) 0.0576 
(c) 0.0173 
(d) 0.082.                                                                        (GATE-ME-1999)

Ans:  (c) 0.0173

 

Q80. A regression model is used to express a variable Y as a function of another variable X this implies that

(a) there is a casual relationship between Y and X 
(b) a value of X may be used to estimate a value of Y 
(c) values of X exactly determine values of Y 
(d) there is no casual relationship between Y and X.                                    (GATE-ME-2002)

Ans: (b) a value of X may be used to estimate a value of Y
 

 

 

1      2      3      4      5              8    

 

Go To Section-4

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Industrial Engg. and Production Management

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-1

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-2

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-3

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-4

 

 


o to Home Page

Leave a Reply