SECTION-3

INDUSTRIAL ENGG. & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ

 
Q61 Which of the following names are used for the network techniques?

(a) PERT 
(b) CPM 
(c) TOPS 
(d) all of the above 

Ans: (d) all of the above

 

Q62. Which one of the following is NOT a decision taken during the aggregate production planning stage?

(a) Scheduling of machines 
(b) Amount of labour to be committed 
(c) Rate at which production should happen 

(d) Inventory to be carried forward 

Ans: (a) Scheduling of machines

                                                                                                                                        (GATE-ME-2012)

 

Q63. A company has two factories S1, S2 and two warehouses D1, D2. The supplies from S1 and S2 are 50 and 40 units respectively. Warehouse D1 requires a minimum of 20 units and a maximum of 40 units. Warehouse D2 requires a minimum of 20 units, and, over and above, it can take as much as can be supplied. A balanced transportation problem is to be formulated for the above situation. The number of supply points, the number of demand points, and the total supply (or total demand) in the balanced transportation problem respectively are

(a) 2, 4, 90 

(b) 2, 4, 110 
(c) 3, 4, 90 

(d) 3, 4, 110. 

Ans:  (a) 2, 4, 90

                                                                                                                                              (GATE-ME-2005)

 

Q64. The word kanban is most appropriately associated with

(a) economic order quantity 
(b) just-in-time production 
(c) capacity planning 
(d) product design. 

Ans:  (b) just-in-time production

                                                                                                                                            (GATE-ME-2011)

 

Q65. The number of customers arriving at a railway reservation counter is Poisson distributed  with an arrival rate of eight customers per hour. The reservation clerk at this counter takes six minutes per customer on an average with an exponentially distributed service time. The average number of the customers in the queue will be

(a) 3 
(b) 3.2 
(c) 4 
(d) 4.2 

Ans:  (b) 3.2

                                                                                                                                            (GATE-ME-2006)

 

Q66. The cost of providing service in a queuing system increases with

(a) increased mean time in the queue 
(b) increased arrival rate 
(c) decreased mean time in the queue 
(d) decreased arrival rate       

Ans: (c) decreased mean time in the queue     
     

                                                                                                                                       (GATE-ME-1997)

 

Q67. A public sector undertaking is

(a) fully owned by Government 
(b) fully owned by public through shareholders 
(c) jointly owned by private parties 
(d) jointly owned by private parties and Government. 

Ans:(a) fully owned by Government

 

Q68. Which of the following are the method of optimisation?

(a) Differential calcular 
(b) Linear programming
(c) Queuing theory 
(d) All of the above 

Ans: (d) All of the above

 

Q69. Little’s law is a relationship between

(a) stock level and lead time in an inventory system 
(b) waiting time and length of the queue in a queuing system 
(c) number of machines and job due dates in a scheduling problem 
(d) uncertainly in the activity time and project completion time. 

Ans:  (b) waiting time and length of the queue in a queuing system

                                                                                                                                   (GATE-ME-2010)

 

Q70. In simple exponential smoothing forecasting, to give higher weightage to recent demand information, the smoothing constant must be close to

(a) – 1 
(b) zero 
(c) 0.5 
(d) 1.0. 

Ans: (d) 1.0.

                                                                                                                               (GATE-ME-2013)

1      2          4      5      6      7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Industrial Engg. and Production Management

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-1

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-2

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-3

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-4

 

 


o to Home Page

Leave a Reply