SECTION-3

INDUSTRIAL ENGG. & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ

 
Q51. To which of the following industries, the linear programming technique is applied successfully?

(a) food processing 
(b) banking 
(c) oil and chemical 
(d) all of the above. 

Ans: (d) all of the above.

 

Q52. The engineering, which aims at minimising the cost without change in quality of the product, is known as

(a) queuing theory 
(b) network analysis 
(c) value engineering 
(d) game theory. 

Ans:  (c) value engineering

 

Q53. The term ‘value’ in value engineering refers to

(a) selling piece of the product 
(b) total cost of the product 
(c) utility of the product 
(d) none of the above.

Ans:  (c) utility of the product

 

Q54. If utilization factor is less than one and service facility is idle, then probability is given by

\[\text { (a) } p_{0}=1+\frac{\lambda}{\mu} \]

 

\[\text { (b) } p_{0}=1-\frac{\lambda}{\mu} \]

 

\[\text { (c) } p_{0}=1-\frac{\mu}{\lambda} \]

 

\[\text { (d) } p_{0}=1+\frac{\mu}{\lambda} \]

 

where μ/λ= Utilization factor.

Ans:  \[\text { (b) } p_{0}=1-\frac{\lambda}{\mu} \]

 

Q55. Which of the following are the techniques of work measurement?

(a) work sampling 
(b) time study 
(c) synthesis of predetermined time standards 
(d) all of the above 

Ans: (d) all of the above

 

Q56. The standard time of an operation is defined as the time taken by a

(a) faster workers to perform that operation 
(b) slow worker to perform that operation 
(c) trained worker to perform that operation while working at a steady pace 
(d) none of the above.

Ans:  (c) trained worker to perform that operation while working at a steady pace

 

Q57. Tripple-time estimate is required for

(a) PERT 
(b) CPM 
(c) MIS 
(d) none of the above. 

Ans:  (a) PERT

 

Q58. In PERT/CPM chart, slack of various events on the critical path

(a) remains constant 
(b) increases continuously 
(c) decreases continuously 
(d) none of the above. 

Ans:  (a) remains constant

 

Q59. Critical path is obtained in PERT analysis by joining events having

(a) maximum slack 
(b) minimum slack 
(c) negative slack 
(d) zero slack. 

Ans:  (d) zero slack.

 

Q60. Choose the wrong statement

(a) The bar chart represents the activities while a mile-stone chart represents the events which mark either the beginning or the end of an activity. 
(b) The project whether big or small should be completed with a minimum of capital investment without delay. 
(c) PERT uses event-oriented network diagram. 
(d) PERT is preferred in those projects where time can be estimated fairly well and when costs can be calculated in advance.

Ans:  (d) PERT is preferred in those projects where time can be estimated fairly well and when costs can be calculated in advance.

 

 

1          3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Industrial Engg. and Production Management

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-1

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-2

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-3

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-4

 

 


o to Home Page

Leave a Reply