SECTION-3

INDUSTRIAL ENGG. & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ

 
Q41. The study, which is used for determining the most economical and effective method of  performing a job and also for determining time required by trained employees working at a normal pace to perform the job, known as

(a) time study 
(b) motion study 
(c) motion and time study 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) motion and time study

 

Q42. Work study is used in

(a) industries 
(b) transport 
(c) hospital 
 (d) all of the above 

Ans:  (d) all of the above

 

Q43. The science which deals with the systematic investigation of the existing method of doing a job in order to develop and install an easy, rapid, efficient and effective procedure for doingthe same job and at lower costs, is known as

(a) motion study 
(b) method study 
(c) time study 
(d) none of the above.

Ans:  (b) method study

 

Q44. The mathematical technique, for finding the best use of limited resources of a concern in an optimum manner, is known as

(a) queuing theory 
(b) network analysis 
(c) value analysis 
(d) linear programming. 

Ans:  (d) linear programming.

 

Q45. The problem of optimisation in operation research is solved by the technique of

(a) queuing theory 
(b) game theory 
(c) linear programming 
(d) any of the above method. 

Ans:  (d) any of the above method.

 

Q46 The simplex method is the basic method for

(a) queuing theory 
(b) network analysis 
(c) value analysis 
(d) linear programming.

Ans:  (d) linear programming.

 

Q47 Which of the following methods is used for choosing the best location of a plant between  alternative sites?

(a) Force analogy method 
(b) Equivalent annual cost method 
(c) Dimensional analysis method 
(d) Any one of the above 

Ans:  (d) Any one of the above

 

Q48. The continuous production of products of the same design on a line of machines arranged according to the required sequence of operations, is known as

(a) flow production 
(b) mass production 
(c) line production 
(d) any one of the above 
 

Ans:  (d) any one of the above

 

Q49. In case of jobbing production

(a) highly skilled workers are needed 
(b) the unit cost is low 
(c) the operations are capital-intensive 
 (d) only (a)and (b) . 

Ans:  (d) only (a)and (b)

 

Q50. In case of mass production

(a) highly skilled workers are needed 
(b) the unit cost is low 
(c) the operations are capital-intensive 
 (d) only (b) and (c).

Ans:  (d) only (b) and (c).

 

 

1      2      3          5                

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Industrial Engg. and Production Management

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-1

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-2

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-3

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-4

 

 


o to Home Page

Leave a Reply