SECTION-3

INDUSTRIAL ENGG. & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ

 
Q31The objective of the work measurement is to

(a) formulate a proper incentive scheme 
(b) plan and schedule of production 
(c) estimate the selling prices and delivery dates 
(d) all of the above 

Ans:  (d) all of the above

 

Q32. Which one of the following is known as father of industrial engineering?

(a) Newton 
(b) Gilberth 
(c) Gnatt 
(d) Taylor.

Ans:  (c) Gnatt

 

Q33. In break-even analysis, the total cost consists of

(a) fixed cost + variable cost 
(b) fixed cost only 
(c) fixed cost + sales revenue 
(d) variable cost only. 

Ans:  (a) fixed cost + variable cost

 

Q34. At the break-even point

(a) fixed cost and variable cost are equal 
(b) sales revenue and total cost are equal 
(c) sales revenue is more than total cost 
(d) sales revenue is less than total cost. 

Ans:  (b) sales revenue and total cost are equal

 

Q35. If the sales revenue is more than total cost, then break-even analysis shows

(a) loss 
(b) profit 
(c) no loss no profit 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) profit

 

Q36. Choose the wrong statement

(a) Break-even analysis consists of fixed and variable costs. 
(b) Break-even analysis represents the relationship between cost and volume. 
(c) At the break-even point, total cost is equal to sales revenue. 
(d) If variable cost is less than fixed cost, then break-even analysis shows profit.

Ans:  (d) If variable cost is less than fixed cost, then break-even analysis shows profit.

 

Q37. The process, which determines the programme for the operations, is known as

(a) despatching 
(b) scheduling 
(c) routing 
(d) loading. 

Ans:  (b) scheduling

 

Q38. The process, which is concerned with the starting of processes, is known as

(a) despatching 
(b) scheduling 
(c) routing 
(d) loading. 

Ans:  (a) despatching

 

Q39. MIS stands for

(a) management inspection scheme 
(b) management information service 
(c) management information system 
(d) management inspection system. 

Ans:  (c) management information system

 

Q40. The utilization factor in case of queuing theory is defined as

(a) the ratio of mean arrival rate to mean service rate 
(b) the ratio of mean service rate to mean arrival rate 
(c) the product of mean arrival rate and mean service rate 
(d) the sum of mean arrival rate and mean service rate.

Ans:  (a) the ratio of mean arrival rate to mean service rate

 

 

1      2      3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Industrial Engg. and Production Management

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-1

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-2

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-3

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-4

 

 


o to Home Page

Leave a Reply