SECTION-3

INDUSTRIAL ENGG. & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ

 
Q21. Which of the following items are analysed by the technique of value analysis?

(a) simple items 
(b) complicated items 
(c) crash-programme items 
(d) any item. 

Ans: (d) any item.

 

Q22. The theory which deals with the problem of reducing the waiting time, is known as

(a) queuing theory 
(b) game theory 
(c) value engineering 
(d) network analysis. 

Ans:  (a) queuing theory
 

 

Q23. The process, which prescribes the sequence of operation to be followed, is known as

(a) despatching 
(b) scheduling 
(c) routing 
(d) loading.

Ans:  (c) routing

 

Q24. Which two of the following are used to make a time study?

(a) stop watch 
(b) bar chart 
(c) time study sheet 
(d) (a) and (c) 
 

Ans:  (d) (a) and (c)

 

Q25. Standard times is equal to

(a) normal time + idle time 
(b) normal time + allowance 
(c) normal time + idle time + allowance 
(d) normal time – allowances. 

Ans:  (b) normal time + allowance

 

Q26. Choose the wrong statement

(a) Stop watch is the basic tool in work study. 
(b) In time study, normal time is more than the standard time. 
(c) Material handling in automobile industry is done by overhead cranes 
(d) An event is a function of two or more activities.

Ans:  (b) In time study, normal time is more than the standard time.

 

Q27. Which one of the following is the basic tool in work study?

(a) stop watch 
(b) process chart 
(c) bar chart 
(d) planning chart. 

Ans:  (a) stop watch

 

Q28. The engineering approach of detailed analysis and search for the most efficient way of producing products under certain constraints such as material, man power, machines, money etc. is known as

(a) production engineering 
(b) industrial engineering 
(c) mechanical engineering 
(d) thermal engineering. 

Ans:  (b) industrial engineering

 

Q29. The study, which is used to find to a simpler, easier and better way of performing a job, is known as

(a) time study 
(b) motion study 
(c) motion and time study 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) motion study

 

Q30. The study, which is used for symmetrically recording, analysing and synthesizing the times required to perform a motion or series of motion, is known as

(a) time study 
(b) motion study 
(c) motion and time study 
(d) none of the above.

Ans:  (a) time study

 

 

1      2      3      4              7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Industrial Engg. and Production Management

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-1

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-2

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-3

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-4

 

 


o to Home Page

Leave a Reply