SECTION-3

INDUSTRIAL ENGG. & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ

 
Q11. Which of the following allowance are added to the basic time of a given work element to obtain elemental standard tome?

(a) relaxation allowance 
(b) tool allowance 
(c) reject allowance 
(d) all of the above 

Ans: (d) all of the above

 

Q12. Choose the wrong statement

(a) Actual progress of an activity in a Gnatt chart is shown by drawing a thick bar. 
(b) From network analysis, the earliest and latest completion dates of all activities are known. 
(c) Merit rating is the procedure by which the value of individuals can be measured for selection for or promotion to a given job. 
(d) Standard time is equal to normal time. 

Ans:  (d) Standard time is equal to normal time.

 

Q13. The objective of materials planning is to

(a) minimise overall production cost 
(b) minimise production delays owing to non-availability of raw materials and parts 
(c) to stabilize the production level 
(d) all of the above 

Ans:  (d) all of the above

 

Q14. The ratio of total assets to the total liabilities of a company is known as

(a) acid test liquidity ratio 
(b) liquidity ratio 
(c) primary profitability ratio 
(d) secondary profitability ratio.

Ans: (b) liquidity ratio

 

Q15. The optimum inspection frequency is given by

\[\text { (a) } f_{i}=\sqrt{\frac{k \times T_{i}}{T_{r}}} \]

 

\[ \text { (b) } f_{i}=\sqrt{\frac{k \times T_{T}}{T_{i}}}\]

 

\[\text { (c) } f_{i}=\sqrt{k \times T_{i} \times T_{r}} \]

 

\[\text { (d) } f_{i}=\sqrt{T_{i} \times T_{r}} \text { . } \]

 

where k = Constant depending upon the specific equipment,[
Ti = Equipment downtime due to each inspection, and
Tr = Equipment downtime due to each breakdown repairs.

Ans:  \[ \text { (b) } f_{i}=\sqrt{\frac{k \times T_{T}}{T_{i}}}\]

 

Q16. In a process layout, the flow of work

(a) many involve back-tracking 
(b) does not involve back-tracking 
(c) remains in a fixed position 
(d) none of the above. 

Ans:  (a) many involve back-tracking

 

Q17. Choose the wrong statement

(a) Process layout is also known as functional layout 
(b) In fixed position layout, the materials, tools, workers and machines remain in a fixed position
(c) The abbreviation G.T. stands for group technology 
(d) In mass production, the operations are capital intensive and the unit cost is low. 

Ans:  (b) In fixed position layout, the materials, tools, workers and machines remain in a fixed position

 

Q18. Choose the correct statement

(a) Good plant layout minimizes worker fatigue and improves quality of production 
(b) The plant layout, for which the total materials handling cost is minimum, should be chosen 
(c) From the various alternative layouts, the one having the smallest equivalent annual cost, should be chosen. 
(d) All of the above 

Ans:  (d) All of the above

 

Q19. The objective of the value analysis is to increase the value by

(a) decreasing the cost for the same worth 
(b) increasing the worth for the same cost 
(c) both of the above ways 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) increasing the worth for the same cost

 

Q20. The information about when work should start and how much work should be completed during a certain period is obtained from

(a) routing 
(b) scheduling 
(c) despatching 
(d) loading.

Ans:  (b) scheduling

 

 

1      2      3              6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Industrial Engg. and Production Management

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-1

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-2

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-3

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-4

 

 


o to Home Page

Leave a Reply