SECTION-2

INDUSTRIAL ENGG. & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
 
Q71. The unit cost in case of batch production is

(a) higher than in jobbing production 
(b) lower than in jobbing production 
(c) the same as in jobbing production 
(d) lower than in mass production. 

Ans: (b) lower than in jobbing production

 

Q72. Gnatt charts are used for

(a) machine utilization 
(b) production schedules 
(c) inventory control 
(d) none of the above. 

Ans: (b) production schedules

 

Q73. Bin cards are used for

(a) machine loading 
(b) stores 
(c) accounts 
(d) inventory control. 

Ans: (b) stores

 

Q74. The work flows from one work centre to another in the line without back-tracking or crossmovement. This type of plant layout, is known as

(a) product layout 
(b) process layout 
(c) flow-line layout 
(d) any one except (b) 

 Ans:  (d) any one except (b)
 

 

Q75. The ratio of net profit to total assets of a company is known as

(a) acid test liquidity ratio 
(b) liquidity ratio 
(c) primary profitability ratio 
(d) secondary profitability ratio. 

Ans:  (c) primary profitability ratio
 

 

Q76. The ratio of the sum of cash in hand and accounts receivable to the total liabilities of the company is known as

(a) acid test liquidity ratio 
(b) liquidity ratio 
(c) primary profitability ratio 
(d) secondary profitability ratio. 

Ans:  (a) acid test liquidity ratio

 

Q77. EOQ stands for

(a) elimination of quality inspection 
(b) economic order quantity 
(c) elements of quality control 
(d) end of quality inspection stage. 

Ans:  (b) economic order quantity

 

Q78. Choose the wrong statement

(a) SPT rule means the shortest processing time rule. 
(b) The SPT rule is the most satisfactory of all in minimizing the average waiting time as well as the number of jobs waiting in the queue. 
(c) Labour utilization is measured as the ratio of the total number of direct labour hours scheduled on standard operations to the total number of direct labour hours available. 
 (d) None of the above.

Ans:  (d) None of the above.

 

Q79. Work measurement is concerned with establishing

(a) a standard job 
(b) a time standard for a specific task 
(c) the number of jobs for a given time 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) a time standard for a specific task

 

Q80. Time standards are used for

(a) performance evaluation of individual workers 
(b) incentive payments 
(c) production scheduling 
(d) any one of the above 

Ans:  (d) any one of the above

 

 

1      2      3      4          6      7      8    

 

Go To Section-3

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Industrial Engg. and Production Management

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-1

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-2

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-3

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-4

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply