SECTION-2

INDUSTRIAL ENGG. & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ

 
Q51 The incentive wage plan, in which savings are expressed as a percentage of the standard time, is

(a) Rowan plan 
(b) Halsey premium bonus plan 
(c) Bedaux plan 
(d) Gnatt task bonus plan. 

Ans: (a) Rowan plan

 

Q52. Which of the following wage incentive plan guarantee minimum wage to a worker and bonus is paid for the fixed percentage of time saved?

(a) Rowan plan 
(b) Halsey plan 
(c) Bedaux plan 
(d) Gnatt plan. 

Ans:  (b) Halsey plan

 

Q53. The wage incentive plan, which is applied to all level of workers, is

(a) Rowan plan 
(b) Halsey plan 
(c) Bedaux plan 
(d) Gnatt plan. 

Ans:  (a) Rowan plan

 

Q54. The incentive plan which ensures a part of the saving to the worker and rest to the employer is

(a) Taylor plan 
(b) Emerson efficiency plan 
(c) Halsey premium plan 
(d) none of the above.

Ans:  (c) Halsey premium plan

 

Q55. If total item consumed per year = 2000, procurement cost per order = ` 10 and annual inventory carrying cost per item = ` 1.0, then the most economic order quantity would be equal to

(a) l00 
(b) 200 
(c) 300 
(d) 400. 

Ans:  (b) 200

 

Q56. In automobile industry, material handling is done by

(a) belt conveyor 
(b) overhead crane 
(c) bucket conveyor 
(d) trolley. 

Ans:  (b) overhead crane

 

Q57. The sub-division of an operation into therblings and their analysis is known as

(a) work study 
(b) time study 
(c) micromotion study 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) micromotion study

 

Q58. Choose the wrong statement

(a) Queuing theory deals with the problems of reducing the waiting time. 
(b) Work study is done with the help of stop watch. 
(c) At the break-even point, the sales revenue is more than total cost. 
(d) Gnatt charts are used for production schedules. 

Ans:  (c) At the break-even point, the sales revenue is more than total cost.
 

 

Q59. Which one is the correct statement about time wage system?

(a) Workers are paid according to their efficiency. 
(b) Workers are paid a fixed rate for each unit produced. 
(c) No consideration is given to the time taken by the workers to perform the work.
(d) The workers are paid at hourly, daily, weekly or monthly rate.

Ans:  (d) The workers are paid at hourly, daily, weekly or monthly rate.

 

Q60. If the equipment downtime due to each inspection = 3 hrs, the equipment downtime due to each breakdown = 16 hrs and k = 3 per month, then the optimum inspection frequency would be equal to

(a) 8 per month 
(b) 4 per month 
(c) 2 per month 
(d) one per month.

Ans:  (b) 4 per month

 

 

1      2          4          6      7      8    

 
Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Industrial Engg. and Production Management

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-1

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-2

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-3

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-4

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply