SECTION-2

INDUSTRIAL ENGG. & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ

 
Q41. CPM stands for

(a) Common Project Method 
(b) Common Path Method 
(c) Critical Project Method 
(d) Critical Path Method. 

Ans: (d) Critical Path Method.

 

Q42. PERT stands for

(a) Planning Estimation and Review Technique 
(b) Planning Evaluation and Reporting Technique 
(c) Programme Evaluation and Review Technique 
(d) Process Evaluation and Reporting Technique. 

Ans:  (c) Programme Evaluation and Review Technique

 

Q43. Choose the wrong statement

(a) Network analysis helps in designing, planning, controlling and in decision-making in order to accomplish the project. 
(b) Network analysis is synthesis of two techniques namely CPM and PERT. 
(c) The first method invented for planning project was critical path method. 
(d) Bar charts are suitable for minor works.

Ans:  (c) The first method invented for planning project was critical path method.

 

Q44. Choose the wrong statement

(a) Actual performance of a task is known as activity. 
(b) The start or completion of a task is known as an event. 
(c) An event is indicated on the network by a number enclosed in a circle or a square. 
(d) In a PERT chart only critical activities are numbered. 

Ans:  (d) In a PERT chart only critical activities are numbered.

 

Q45. Slack is always

(a) positive 
(b) negative 
(c) zero 
(d) any one of the above. 

Ans:  (d) any one of the above.

 

Q46. CPM is the

(a) target-oriented technique 
(b) time-oriented technique 
(c) event oriented technique 
(d) activity-oriented technique. 

Ans:  (d) activity-oriented technique.
 

 

Q47. PERT is the

(a) target-oriented technique 
(b) time-oriented technique 
(c) event-oriented technique 
(d) activity-oriented technique. 

Ans:  (c) event-oriented technique

 

Q48. Single-time estimate is required for

(a) PERT 
(b) CPM 
(c) MIS 
(d) none of the above.

Ans:  (b) CPM

 

Q49. According to Emerson plan, a worker gets a bonus whenever the efficiency of a worker is more than

(a) 50% 
(b) 55% 
(c) 60% 
(d) 66.67%. 

Ans:  (d) 66.67%.

 

Q50. The incentive plan which works on bonus based on standard time is

(a) Rowan plan 
(b) Halsey premium bonus plan 
(c) Bedaux plan 
(d) Gnatt task bonus plan.

Ans:  (d) Gnatt task bonus plan.

 

 

1      2      3      4      5                

 
Next Page
Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Industrial Engg. and Production Management

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-1

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-2

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-3

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-4

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply