SECTION-2

INDUSTRIAL ENGG. & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ

 
Q31. An activity, which consumes neither time nor resources on a PERT/CPM chart, is known as

(a) an event to lie transferred to other network chart 
(b) an ordinary event 
(c) a significant event representing same mile-stone 
(d) a dummy event. 

Ans: (d) a dummy event.
 

 

Q32. If the project is ahead of schedule, it is represented on a PERT chart by

(a) positive slack 
(b) negative slack 
(c) zero slack 
(d) none of the above. 

Ans:  (a) positive slack

 

Q33. Slack represents the difference between the

(a) normal expected time and earliest completion time 
(b) latest allowable time and normal expected time 
(c) latest allowable time and earliest expected time 
(d) earliest competition time and normal expected time.

Ans:  (c) latest allowable time and earliest expected time

 

Q34. Choose the correct statement

(a) Total float calculations help in determining critical path. 
(b) The critical path for the network is shown by thick lines. 
(c) All events and activities lying along the critical path are critical. 
(d) All of the above 

Ans:  (d) All of the above

 

Q35. Choose the statement which represents an event

(a) Plastering of the walls 
(b) Fixing of windows, doors and ventilators 
(c) Fixing of electrical wiring 
(d) Concrete cured.

Ans:  (d) Concrete cured.

 

Q36. The mathematical technique, employed to pick the best choice from among several alternatives, is known as

(a) production planning 
(b) production control 
(c) linear programming 
(d) value analysis. 

Ans:  (c) linear programming

 

Q37. Which of the following methods are used to solve linear programming problems?

(a) simplex method 
(b) graphical method 
(c) transportation method 
(d) all of the above 

Ans:  (d) all of the above
 

 

Q38. A system of working known as functional organisation was introduced by

(a) Newton 
(b) Gnatt 
(c) F.W. Taylor 
(d) Gilberth. 

Ans:  (c) F.W. Taylor

 

Q39. Line organisation is also known as

(a) functional organisation 
(b) military organisation 
(c) staff and functional organisation 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) military organisation

 

Q40. Which of the following statement is correct about line organisation ? 

(a) discipline is strong 
(b) quick decisions are taken 
(c) responsibility of each individual is fixed 
(d) all of the above 

Ans:  (d) all of the above

 

 

1              4      5          7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Industrial Engg. and Production Management

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-1

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-2

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-3

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-4

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply