SECTION-2

INDUSTRIAL ENGG. & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ

 
Q21. The direct cost corresponding to the completion of the activity within minimum possible time, is known as

(a) normal cost 
(b) crash cost 
(c) minimum cost 
(d) none of the above. 

Ans: (b) crash cost

 

Q22. The slope of the direct cost curve is equal to

(a) the ratio of increase in cost to decrease in time 
(b) the ratio of decrease in time to increase in cost 
(c) one minus the ratio of increase in cost to decrease in time
(d) one plus the ratio of increase in cost to decrease in time. 

Ans: (a) the ratio of increase in cost to decrease in time

 

Q23. Choose the wrong statement

(a) The longest path through the network is known as critical path and the time along the critical path gives the project duration. 
(b) PERT is an event-oriented technique. 
(c) PERT requires double time estimate. 
(d) Slack may be positive, zero or negative.

Ans: (c) PERT requires double time estimate.

 

Q24. Choose the wrong statement.

(a) Gnatt charts are used for production schedule. 
(b) Bar charts are suitable for minor work. 
(c) A critical activity is having maximum slack. 
(d) Standard time is greater than normal time. 

Ans:  (c) A critical activity is having maximum slack.

 

Q25. Choose the correct statement

(a) For value analysis, simplex method is used. 
(b) In batch production, acceptance sampling is used. 
(c) Military organisation is known as functional organisation. 
(d) None of the above.

Ans:  (d) None of the above.

 

Q26. Which of the following statement is correct about functional organisation?

(a) Wastage of material is minimum. 
(b) Quality of work is better. 
(c) Specialised knowledge and guidance to individual worker is provided. 
(d) All of the above. 

Ans:  (d) All of the above.

 

Q27. For steel industry, which of the following type of organisation is preferred?

(a) functional organisation 
(b) line organisation 
(c) line and staff organisation 
(d) none of the above. 

Ans:  (b) line organisation

 

Q28. For civil engineering construction, which of the following type of organisation is most popular?

(a) functional organisation 
(b) line organisation 
(c) line and staff organisation 
(d) none of the above. 

Ans: (b) line organisation

 

Q29. For an automobile industry, which of the following type of organisation is preferred?

(a) functional organisation 
(b) line organisation 
(c) line and staff organisation 
(d) none of the above. 

Ans:  (c) line and staff organisation

 

Q30. Choose the wrong statement

(a) Product layout is used for continuous production. 
(b) A process layout is generally used for batch production. 
(c) Line organisation is best suited for big organisation. 
(d) Military organisation is known as line organisation.

Ans:  (c) Line organisation is best suited for big organisation.

 

 

1      2      3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Industrial Engg. and Production Management

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-1

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-2

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-3

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-4

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply