SECTION-2

INDUSTRIAL ENGG. & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ

 
Q11. Which of the following networks are the techniques of the project management?

(a) CPM 
(b) PERT 
(c) MIS 
(d) only (a) and (b) 

Ans: (d) only (a) and (b)

 

Q12. A dummy in a network requires

(a) time only 
(b) resources only 
(c) both (a) and (b) 
(d) neither time nor resources. 

Ans:  (d) neither time nor resources.

 

Q13. Choose the correct statement

(a) An event cannot occur until all the activities leading to it are completed. 
(b) No activity can start until its tail end event has occurred. 
(c) An event cannot occur twice. 
(d) All of the above 

Ans:  (d) All of the above

 

Q14 Which of the following kinds of time estimates are made in case of PERT analysis?

(a) the optimistic time estimate 
(b) the pessimistic time estimate 
(c) the most likely time estimate 
(d) all of the above 

Ans:  (d) all of the above

 

Q15. The shortest possible time, in which an activity can be completed under ideal conditions, is known as

(a) the pessimistic time estimate 
(b) the optimistic time estimate 
(c) the most likely time estimate 
(d) none of the above.

Ans:  (b) the optimistic time estimate

 

Q16. Standard deviation is defined as

(a) square of the variance 
(b) square root of the variance 
(c) cube root of the variance 
(d) cube of the variance. 

Ans: (b) square root of the variance

 

Q17. The beta distribution is one which is

(a) symmetrical about its apex 
(b) not symmetrical about its apex 
(c) increasing linearly 
(d) increasing hyperbolic.

Ans: (b) not symmetrical about its apex

 

Q18. Critical path is that sequence of activities between the start and finish of the project which requires the

(a) shortest time 
(b) longest time 
(c) normal time 
(d) none of the above. 

Ans: (b) longest time

 

Q19. Choose the wrong statement

(a) Variance is the measure of uncertainty. 
(b) The beta distribution has a small probability of reaching the most optimistic time. 
(c) The curve with its height so standardised that the area under the curve is equal to unity is known as probability distribution. 
(d) Greater the variance, lesser will be uncertainty. 

Ans:  (d) Greater the variance, lesser will be uncertainty.

 

Q20. A zero slack is an indication of

(a) an ahead of schedule condition 
(b) a behind of scheduled condition 
(c) an on schedule condition 
(d) none of the above.

Ans:  (c) an on schedule condition

 

 

1      2          4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Industrial Engg. and Production Management

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-1

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-2

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-3

 

 Industrial Engg. and Production Management MCQ – Section-4

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply