SECTION-4

INDIAN HISTORY MCQ

 

 

Q71. Who is known as the Napoleon of India?   [UP Lower Sub. (Pre) 2009 Chhattisgarh PCS (Pre) 2005 UPPCS (Pre) 1990]

(A) Chandragupta Maurya
(B) Chandragupta-II Vikramaditya
(C) Great Ashoka
(D) Samudragupta

Ans: (D) Samudragupta
 

Q72. Who among the following Gupta Kings had another name Devagupta?   [UPPCS (Mains) 2007]

(A) Samudragupta
(B) Chandragupta-II
(C) Kumargupta
(D) None of the above

Ans: (B) Chandragupta-II
 

Q73. Gupta dynasty ruled during    [Chhattisgarh PCS (Pre) 2003]

(A) 319-500 A.D.
(B) 319-324 A.D.
(C) 325-375 A.D.
(D) 566-597 A.D.

Ans: (A) 319-500 A.D.
 

Q74. Who of the following rulers had performed four Ashwamedhas?   [UPPCS (Mains) 2003, 2011]

(A) Pushyamitra Shunga
(B) Pravarasena-I
(C) Samudragupta
(D) Chandragupta-II

Ans: (B) Pravarasena-I
 

Q75. The first Gupta ruler to assume the title of ‘Param Bhagavata’ was   [UPPCS (Pre) 2009]

(A) Chandragupta-I
(B) Samudragupta
(C) Chandragupta-II
(D) Srigupta

Ans: (C) Chandragupta-II
 

Q76. The Allahabad Pillar inscription is associated with which one of the following?   [IAS (Pre) 2006]

(A) Mahapadma Nanda
(B) Chandragupta Maurya
(C) Ashoka
(D) Samudragupta

Ans: (D) Samudragupta
 

Q77. The Ashoka Pillar at Allahabad provides information about the reign of   [UPPCS (Spl)(Mains) 2004]

(A) Chandragupta Maurya
(B) Chandragupta-I
(C) Chandragupta-II
(D) Samudragupta

Ans: (D) Samudragupta
 

Q78. Prayag Prashashti tells about the military campaign of    [UP Lower Sub. (Pre) 2004]

(A) Chandragupta-I
(B) Samudragupta
(C) Chandragupta-II
(D) Kumaragupta

Ans: (B) Samudragupta
 

Q79. An inscription by which of the following is found on the pillar containing Prayag Prasasti of Samudragupta?    [UPRO/ARO (Pre) 2016]

(A) Jahangir
(B) Shahjahan
(C) Aurangzeb
(D) Dara Shikoh

Ans: (A) Jahangir
 

Q80. ‘Prithivyah Pratham Veer’ was the title of   [UPPCS (Pre) 2016]

(A) Samudragupta
(B) Rajendra-I
(C) Amoghavarsha
(D) Gautamiputra Shatkarni

Ans: (A) Samudragupta
 

 

1      3    4    5    6      8    

 

 

Back

Go to Section-5

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian History Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian History Objective Questions – Section-1

 

Indian History Objective Questions – Section-2

 

Indian History Objective Questions – Section-3

 

Indian History Objective Questions – Section-4

 

Indian History Objective Questions – Section-5

 

Indian History Objective Questions – Section-6

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *