SECTION-2

 

Q31. Who is called father of Modern Economics?                            [MPPCS (Mains) 2010]

(A) Adam Smith

(B) Marshal
(C) Keynes

(D) Robins

Ans: (A) Adam Smith

Q32. Which among the following are the factors that determine the national income of a country?                            [HPPSC (Pre) 2014]

(A) Quantity and Quality of factors of produced
(B) The state of technical knowledge
(C) Economic and Political stability
(D) All of the above

Ans: (D) All of the above

Q33. Economic Survey in India is published by                                     [UPSC (Mains) 2016]

(A) Ministry of Finance
(B) Planning Commission
(C) Ministry of Commerce
(D) Indian Statistical Institute

Ans: (A) Ministry of Finance

Q34. The first measure of India’s National Income was made by                                                   [UPPCS (Pre) 2007 UPSC (Mains) 2014]

(A) William Digby
(B) Dadabhai Naoroji
(C) M.G. Ranade
(D) V.K.R.V. Rao

Ans: (B) Dadabhai Naoroji

Q35. The term National Income represents                                     [UPCS (Pre) 2001]

(A) Gross National Product at market price minus depreciation
(B) Gross National Product at market price minus depreciation plus net factor Income from abroad
(C) Gross National Product at market price minus depreciation and indirect tax plus subsidies
(D) Gross National Product at market price minus net factor income from abroad

Ans: (C) Gross National Product at market price minus depreciation and indirect tax plus subsidies

Q36. Which of the following is/are the component(s) of Gross Domestic Capital Formation (GDCF)?

1. Gross Domestic Saving
2. Net Capital Inflow
3. Direct Foreign Investment
Choose the correct answer from the codes given below.                                            [HPPSC (Pre) 2011]
Code
(A) Only 1

(B) Only 2
(C) Only 3

(D) Both 1 and 2

Ans: (D) Both 1 and 2

Q37. When National Income is calculated with reference to a base year, it is called                 [HPPSC (Pre) 2014]

(A) Nominal national income
(B) Real national income
(C) Net national income
(D) Gross national income

Ans: (B) Real national income

Q38. National Sample Survey Office (NSSO) was established in the year                 [HPPSC (Mains) 2014]

(A) 1950

(B) 1951
(C) 1947

(D) 1948

Ans: (A) 1950

Q39. Who among the following was the Chairman of National Committee appointed by Government of India in 1949?                            [UPPCS (Mains) 2015]

(A) C.R. Rao
(B) P.C. Mahalanobis
(C) V.K.R.V. Rao
(D) K.N. Raj

Ans: (B) P.C. Mahalanobis

Q40. What was India’s estimated GDP growth rate for 2018-19 in the Economic survey?                                [HPPSC (Pre) 2018]

(A) 6.3% – 7.1%
(B) 7.2% – 7.5%
(C) 7% – 7.5%
(D) 7% – 7.2%

Ans: (C) 7% – 7.5%

 

1             4     5     6     7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Economy Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Economy Objective Questions – Section-1

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-2

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-3

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-4

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-5

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-6

 

 


 

Go to Home Page

 

Leave a Reply