mcq on indian history mcq on indian history for practice are given below: 

SECTION-6

 

Q71. Which among the following state ‘Odantipur’ Education Centre was situated?   [60th to 62nd BPSC (Pre) 2016]

(A) Bengal
(B) Bihar
(C) Gujarat
(D) Tamil Nadu

 

Ans:(B) Bihar 

 

Q72. Vallabhi University was situated in     [UPRO/ARO (Pre) 2014]

(A) Bihar
(B) Uttar Pradesh
(C) Bengal
(D) Gujarat

 

Ans:(D) Gujarat 

 

Q73. Nalanda University was founded during the dynasty of     [43rd BPSC (Pre) 1999]

(A) Maurya
(B) Kushan
(C) Gupta
(D) Pala

 

Ans:(C) Gupta 

 

Q74. Who was the founder of Nalanda University?     [56th to 59th BPSC (Pre) 2015]

(A) Chandragupta Vikramaditya
(B) Kumargupta
(C) Dharmapal
(D) Pushyagupta

 

Ans:(B) Kumargupta 

 

Q75. Why was Nalanda University famous in the world?     [42nd BPSC (Pre) 1997]

(A) Medical Science
(B) Philosophy
(C) Buddhist Religious Philosophy
(D) Chemical Science

 

Ans:(C) Buddhist Religious Philosophy 

 

Q76. ‘Nav Nalanda Mahavihar’ is famous for    [48th to 52nd BPSC (Pre) 2008]

(A) Hsuan-Tsang memorial
(B) Birthplace of Mahavir
(C) Pali Research Centre
(D) Museum

 

Ans:(C) Pali Research Centre 

 

Q77. Which one of the following is not common between Buddhism and Jainism?             [44th BPSC (Pre) 2000]

(A) Ahimsa
(B) Indifference to Vedas
(C) Self-mortification
(D) Rejection of Rituals

 

Ans:(A) Ahimsa 

 

Q78. Both Jainism and Buddhism believe that    [UPPCS (Pre) 1996]

(A) Philosophy of karma and transmigration of soul were correct
(B) Salvation could be possible only after death
(C) Both men and women could attain salvation
(D) Middle course of life was the best one

 

Ans:(A) Philosophy of karma and transmigration of soul were correct 

 

Q79. Consider the following statements, what is the difference betweenchaityas and viharas?    [UP UDA/LDA (Pre) 2001]

(A) Viharas is a place of worship, while chaitya is dwelling place of the Buddhist monks
(B) Chaitya is a place of worship, while Vihar is a dwelling place
(C) There is no particular difference between both of them
(D) Viharas and Chaityas both are used as dwelling place

 

Ans:(B) Chaitya is a place of worship, while Vihar is a dwelling place 

 

Q80. Some Buddhist rock-cut caves are called Chaityas, while the others are called Viharas. What is the difference between the two?    [IAS (Pre) 2013]

(A) Vihara is a place of worship, while Chaitya is the dwelling place of the monks
(B) Chaitya is a place of worship, while Vihara is the dwelling place of the monks
(C) Chaitya is the stupa at the far end of the cave, while Vihara is the hall axial to it
(D) There is no material difference between the two

 

Ans:(B) Chaitya is a place of worship, while Vihara is the dwelling place of the monks 

 

 

1      2      3          5      6          8    

 

 

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian History Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

 Indian History Objective Questions
Section-1
Section-2
Section-3
Section-4
Section-5
Section-6

Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *