history of india mcq history of india mcq for practice are given below: 

SECTION-6

 

 

Q61. Who were Nayanars?    [UP UDA/LDA (Pre) 2006]

(A) Shaiva
(B) Shakta
(C) Vaishnava
(D) Suryopasaka

 

Ans:(A) Shaiva 

 

Q62. According to ancient Indian cosmogonic ideas, the sequential order of the cycle of four epochs (yugas) is    [IAS (Pre) 1996]

(A) Dvapara, Krita, Treta and Kali
(B) Krita, Dvapara, Treta and Kali
(C) Krita, Treta, Dvapara and Kali
(D) Treta, Dvapara, Kali and Krita

 

Ans:(C) Krita, Treta, Dvapara and Kali 

 

Q63. Which one of the following was a Shaiva sect in ancient India?    [IAS (Pre) 1996]

(A) Ajivika
(B) Mattamayura
(C) Mayamata
(D) Isanasivagurudeva Paddhati

 

Ans:(B) Mattamayura 

 

Q64. Who were the ‘Nayanars’?    [UPRO/ARO (Pre) 2014]

(A) Vaishnavites
(B) Shaivites
(C) Shaktas
(D) Sun worshippers

 

Ans:(B) Shaivites 

 

Q65. Who among the following was not an ‘Alvar Saint’?    [UPPCS (Pre) 2013]

(A) Poigai
(B) Tirugyan
(C) Pudam
(D) Thirumangai

 

Ans:(B) Tirugyan 

 

Q66. Who contributes the most in the development of Bhagavata sect?     [39th BPSC (Pre) 1994]

(A) Persian
(B) Indo-Greek people
(C) Kushan
(D) Gupta

 

Ans:(D) Gupta 

 

Q67. The originator of Bhagavata Religion was     [RAS/RTS (Pre) 1993]

(A) Janak
(B) Krishna
(C) Yagyavalkya
(D) Surdas

 

Ans:(B) Krishna 

 

Q68. Which of the following epic has primarily mentioned Krishna, son of Devaki? [RAS/RTS (Pre) 1999]

(A) Mahabharata
(B) Chandogya Upanishad
(C) Ashtadhyayi
(D) Bhagavata Purana

 

Ans:(B) Chandogya Upanishad 

 

Q69. Who were the first to worship Vasudeva Krishna?     [UPPCS (Pre) 1997]

(A) Bhagavatas
(B) Vedic Aryans
(C) Tamilians
(D) Abhirs

 

Ans:(A) Bhagavatas 

 

Q70. Who among the following deities is represented in art as holding the plough?    [UPPCS (Mains) 2007]

(A) Krishna
(B) Balarama
(C) Kartikeya
(D) Maitreya

 

Ans:(B) Balarama 

 

 

1      2      3          5      6      7      8    

 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of history of india mcq

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

 Indian History Objective Questions
Section-1
Section-2
Section-3
Section-4
Section-5
Section-6

Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *