history quiz india history quiz india for practiceare given below: 

SECTION-6

 

Q51. The first disciple of Lord Mahavir was    [47th BPSC (Pre) 2005]

(A) Jamali
(B) Yashoda
(C) Bipin
(D) Prabhash

 

Ans:(A) Jamali 

 

Q52. Who was the first follower of Mahavira?    [UPPCS (Pre) 2008]

(A) Jamali
(B) Yashoda
(C) Aanojja
(D) Trishala

 

Ans:(A) Jamali 

 

Q53. Svetambara Agama was finally edited at the Jain Council of     [UPPCS (Mains) 2008]

(A) Vaishali
(B) Balabhi
(C) Pawa
(D) Pataliputra

 

Ans:(D) Pataliputra 

 

Q54. With reference to ancient Jainism, which one of the following statement is correct? [IAS (Pre) 2004]

(A) Jainism was spread in South India under the leadership of Sthulabhadra
(B) The Jains who remained under the leadership of Bhadrabahu were called Svetambaras after the Council held at Pataliputra
(C) Jainism enjoyed the patronage of the Kalinga King Kharavela in the first century BC
(D) In the initial stage of Jainism, the Jainas worshipped image unlike Buddhist

 

Ans:(C) Jainism enjoyed the patronage of the Kalinga King Kharavela in the first century BC 

 

Q55. ‘Samadhi Maran’ is related to which Philosophy?    [Chhattisgarh PCS (Pre) 2015]

(A) Buddhist Philosophy
(B) Jain Philosophy
(C) Yoga Philosophy
(D) Lokayat Philosophy

 

Ans:(B) Jain Philosophy 

 

Q56. Which one of the followingstatements is not correct?    [IAS (Pre) 2002]

(A) The statue of Gomateshwara at Sravanabelagola represents the last Tirthankara of Jains
(B) India’s largest Buddhist monastery is in Arunachal Pradesh
(C) The Khajuraho temples were built under Chandela Kings
(D) The Hoyseleswara temple is dedicated to Shiva

 

Ans:(A) The statue of Gomateshwara at Sravanabelagola represents the last Tirthankara of Jains 

 

Q57. Who built ‘Gommateshwara’ statue at Sravanabelagola?     [UP Lower Sub. (Pre) 2009  Assam PSC (Pre) 2017]

(A) Chamundraya
(B) Krishan-I
(C) Kumarpala
(D) Tejpala

 

Ans:(A) Chamundraya 

 

Q58. Mahamastakabhisheka, a great religious event, is associated with and done for who of the following?    [IAS (Pre) 2009]

(A) Bahubali
(B) Buddha
(C) Mahavirji
(D) Natraja

 

Ans:(A) Bahubali 

 

Q59. Which form of Buddhism was prominent during the Sultanate period?   [Jharkhand PCS (Pre) 2013]

(A) Theravada
(B) Hinayana
(C) Vajrayana
(D) Tantrayana

 

Ans:(C) Vajrayana 

 

Q60. Ardhanarisvara, a figure of half Shiva and half Parvati, represents    [UPPCS (Pre) 1997]

 

(A) Union of male and female
(B) Union of God and Goddess
(C) Union of God with his Shakti
(D) None of the above

 

Ans:(C) Union of God with his Shakti 

 

 

1      2      3          5      6          8    

 

 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian History Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

 Indian History Objective Questions
Section-1
Section-2
Section-3
Section-4
Section-5
Section-6

Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *