mcq Indian history mcq Indian history for practiceare given below: 

SECTION-6

 

Q41. The Jain philosophy holds that the world is created and maintained by   [IAS (Pre) 2011]

(A) Universal Law
(B) Universal Truth
(C) Universal Faith
(D) Universal Soul

 

Ans:(A) Universal Law 

 

Q42. Anekantavada is a core theory and philosophy of which one of the following?
[IAS (Pre) 2009 Jharkhand PCS (Pre) 2011]

(A) Buddhism
(B) Jainism
(C) Sikhism
(D) Vaishnavism

 

Ans:(B) Jainism 

 

Q43. Which of the following religions does not trust in the concept of ‘final annihilation of the world’?     [UPPCS (Mains) 2014]

(A) Buddhism
(B) Jainism
(C) Hinduism
(D) Islam

 

Ans:(B) Jainism 

 

Q44. The basic point of Jainism is   [UPPCS (Pre) 1993]

(A) Act
(B) Loyalty
(C) Non-violence
(D) Disfavour

 

Ans:(C) Non-violence 

 

Q45. Yapaniya was the sect of    [UPPCS (Pre) 2010]

(A) Buddhist
(B) Jainism
(C) Shaivists
(D) Vaishnavists

 

Ans:(B) Jainism 

 

Q46. Which of the following is theearliest holy book of Jain?     [40th BPSC (Pre) 1995]

(A) Twelve Angas
(B) Twelve Upangas
(C) Fourteen Purvas
(D) Fourteen Uppurva

 

Ans:(C) Fourteen Purvas 

 

Q47. In which one of the following languages was the earliest Jain literature compiled? [UPPCS (Mains) 2006]

(A) Ardh-Magadhi
(B) Paali
(C) Prakrit
(D) Sanskrit

 

Ans:(A) Ardh-Magadhi 

 

Q48. Which of the following place is known as a place of Pilgrimages because of being related with Parshvanath?     [UPPCS (Pre) 2002UP Lower Sub. (Pre) 2002]

(A) Champa
(B) Pava
(C) Sammed Shikhar
(D) Urjyant

 

Ans:(C) Sammed Shikhar 

 

Q49. Which one of the following is not a part of early Jain literature?      [IAS (Pre) 1996]

(A) Therigatha
(B) Acarangasutra
(C) Sutrakritanga
(D) Brihatkalpasutra

 

Ans:(A) Therigatha 

 

Q50. Who was the first founder of Shwetambar creed during the first partition of Jain creed?     [RAS/RTS (Pre) 1999]

(A) Sthulabhadra
(B) Bhadrabahu
(C) Kalakacharya
(D) Deverdhi Kshama Sharaman

 

Ans:(A) Sthulabhadra 

 

 

1      2      3          5      6          8    

 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of mcq Indian History Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

 Indian History Objective Questions
Section-1
Section-2
Section-3
Section-4
Section-5
Section-6

Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *