mcqs history mcqs history for practiceare given below: 

SECTION-6

 

Q31. In Jain religion, which word is used for ‘Complete Intellect’?    [IAS (Pre) 1993]

(A) Jin
(B) Ratna
(C) Kaivalya
(D) Nirvana

 

Ans:(C) Kaivalya 

 

Q32. The doctrine of three jewels-Right faith, Right action and Right Knowledge, is the crowning glory of    [UPPCS (Pre) 2004]

(A) Buddhism
(B) Christianity
(C) Jainism
(D) None of these

 

Ans:(C) Jainism 

 

Q33. The correct of Anuvrata was advocated by     [IAS (Pre) 1995]

(A) Mahayana Buddhism
(B) Hinayana Buddhism
(C) Jainism
(D) The Lokayata school

 

Ans:(C) Jainism 

 

Q34. Syadvad is a doctrine of    [Uttarakhand PCS (Pre) 2005]

(A) Lokayatism
(B) Saivism
(C) Jainism
(D) Vaishnavism

 

Ans:(C) Jainism 

 

Q35. The sect which believed in abiding nature of destiny.    [RAS/RTS (Pre) (Re. Exam) 2013]

(A) Jainism
(B) Ajivikas
(C) Charvaka
(D) Buddhism

 

Ans:(B) Ajivikas 

 

Q36. Who used the caves of Barabar as their shelter-house?    [40th BPSC (Pre) 1995]

(A) Ajivikas
(B) Tharus
(C) Jains
(D) Tantrikas

 

Ans:(A) Ajivikas 

 

Q37. Which one of the following is not true about the Barabar hill caves?    [UPPCS (Pre) 2017]

(A) There are in all four caves on the Barabar hill
(B) Inscriptions of Ashoka are found on the walls of three caves
(C) These inscriptions inform us about the dedication of these caves to the Ajivikas
(D) These inscriptions date back to 6th century B.C.

 

Ans:(D) These inscriptions date back to 6th century B.C. 

 

Q38. The famous pilgrimage of Buddhists as well as of Jains in Uttar Pradesh is at
[UP UDA/LDA (Mains) 2010 RAS/RTS (Pre) 2007]

(A) Sarnath
(B) Kaushambi
(C) Devipatan
(D) Kushinagar

 

Ans:(B) Kaushambi 

 

Q39. ‘Ajivika’ sect was founded by     [UPPCS (Pre) 1996 39th BPSC (Pre) 1994]

(A) Anand
(B) Rahulabhadra
(C) Makkhali Gosala
(D) Upali

 

Ans:(C) Makkhali Gosala 

 

Q40. Who among these rendered that ‘Fate assigns everything, human is incapable’? [Kerala PSC (Pre) 2017 UPPCS (Pre) 2006]

(A) Jains
(B) Buddhists
(C) Aajivakas
(D) Mimansakas

 

Ans:(C) Aajivakas 

 

 

1      2      3      4      5      6          8    

 

 
Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian History Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

 Indian History Objective Questions
Section-1
Section-2
Section-3
Section-4
Section-5
Section-6

Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *