history mcq history mcq for practiceare given below: 

SECTION-6

 

Q21. Parshvanatha, the Jain ‘Thirthankara’ was associated mainly with which of the following places?   [UPPCS (Mains) 2016]

(A) Varanasi
(B) Kaushambi
(C) Giribraja
(D) Champa

 

Ans:(A) Varanasi 

 

Q22. Where was Mahavira Swami born?     [53rd to 55th BPSC (Pre) 2011 47th BPSC (Pre) 2005 42nd BPSC (Pre) 1997]

(A) Kundagram
(B) Pataliputra
(C) Magadha
(D) Vaishali

 

Ans:(A) Kundagram 

 

Q23. The originator of the Jain religion is    [UPPCS (Mains) 2010]

(A) Arya Sudharma
(B) Mahavira Swami
(C) Parshwanath
(D) Rishabh Dev

 

Ans:(D) Rishabh Dev 

 

Q24. Who was the first Tirthankara of Jain religion?     [Telangana PSC (Pre) 2019 Chhattisgarh PCS (Pre) 2013]

(A) Parsvanath
(B) Rishabhanath
(C) Mahavira
(D) Chetaka

 

Ans:(B) Rishabhanath 

 

Q25. Kundalpur is the birthplace of    [UPPCS (Spl) (Pre) 2004]

(A) Emperor Ashoka
(B) Gautam Buddha
(C) Mahavira Swami
(D) Chitanya Mahaprabhu

 

Ans:(C) Mahavira Swami 

 

Q26. Mahavira Jain breathed his last at    [45th BPSC (Pre) 2001]

(A) Rajgir
(B) Ranchi
(C) Hindus
(D) Samastipur

 

Ans:(C) Pavapuri

 

 
Q27. The word Tirthankara is related to    [UPPCS (Pre) 1993]

(A) Buddhists
(B) Christians
(C) pavapuri
(D) Jains

 

Ans:(D) Jains 

 

Q28. Who was the last one in the order of Jain Tirthankaras?    [IAS (Pre) 1993]

(A) Parshvanath
(B) Risabhdev
(C) Mahavira
(D) Manisuvrata

 

Ans:(C) Mahavira 

 

Q29. Which one of the following was not a Jain Tirthankara?    [UPPCS (Spl) (Mains) 2004]

(A) Chandraprabhu
(B) Nathamuni
(C) Nemi
(D) Sambhav

 

Ans:(B) Nathamuni 

 

Q30. Prabhasgiri is a pilgrim spot of    [UPPCS (Spl)(Pre) 2008]

(A) Buddhists
(B) Jains
(C) Saivites
(D) Vaishnavites

 

Ans:(B) Jains 

 

 

1      2      3          5      6          8    

 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian History mcq Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

 Indian History Objective Questions
Section-1
Section-2
Section-3
Section-4
Section-5
Section-6

Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *