mcq of indian history mcq of indian history given below: 

SECTION-6

 

 
Q11. ‘Yamaka’ belongs to the Buddhist ‘Pitaka’.    [Jharkhand PCS (Pre) 2016]

(A) Sutta
(B) Vinaya
(C) Abhidhamma
(D) None of the above

 

Ans:(C) Abhidhamma

 

 
Q12. In ancient Indian Buddhist monasteries, a ceremony called Pavarana used to be held. It was the     [IAS (Pre) 2002]

(A) Occasion to elect the Sanghparinayaka and two speakers one on Dhamma and the other on Vinaya
(B) Confession by monks of their offences committed during their stay in the monasteries during the rainy season
(C) Ceremony of initiation of new person into the Buddhist Sangha in which the head is shaved and when yellow robes are offered
(D) Gathering of Buddhist monks on the next day to the fullmoon day of Ashadha when they take up a fixed abode for the next four months of rainy season

 

Ans:(B) Confession by monks of their offences committed during their stay in the monasteries during the rainy season 

 

Q13. Ashokaram monastery was situated at     [UPPCS (Mains) 2015]

(A) Vaishali
(B) Pataliputra
(C) Kaushambi
(D) Shravasti

 

Ans:(B) Pataliputra 

 

Q14. Where is the highest in the world ‘Vishwa Shanti Stup’ located in Bihar?    [48th to 52nd BPSC (Pre) 2008]

(A) Vaishali
(B) Nalanda
(C) Rajgir
(D) Patna

 

Ans:(C) Rajgir 

 

Q15. The Giant Buddha statue of 80 feet at Bodh Gaya was constructed by     [RAS/RTS (Pre) 1993]

(A) Japanese
(B) People of Thailand (Thai)
(C) Srilankan
(D) Bhutanese

 

Ans:(A) Japanese 

 

Q16. Where the word ‘Stupa’ has been used for the first time?    [Telangana PSC (Pre) 2019 Chhattisgarh PCS (Pre) 2015]

(A) Rigveda
(B) Jatak Katha
(C) Artha Shastra
(D) Astadhyayee

 

Ans:(A) Rigveda 

 

Q17. Which Indian Buddhistmonk had been sent to China in the first century A.D.? [Uttarakhand PCS (Pre) 2005]

(A) Tsang
(B) Ashvaghosha
(C) Vasumitra
(D) Nagarjuna

 

Ans:(D) Nagarjuna 

 

Q18. The Doctrine of void (Shunyata) was propounded by the Buddhist philosopher [UPPCS (Pre) 1998]

(A) Nagarjuna
(B) Nagasena
(C) Ananda
(D) Ashvaghosha

 

Ans:(A) Nagarjuna 

 

Q19. To which Buddhist School did Nagarjuna belong?     [Uttarakhand UDA/LDA (Mains) 2007]

(A) Sautrantika
(B) Vaibhashika
(C) Madhyamika
(D) Yogachara

 

Ans:(C) Madhyamika 

 

Q20. Buddhist centre of learning is     [MPPCS (Pre) 2004]

(A) Vikramshila
(B) Varanasi
(C) Girnar
(D) Ujjain

 

Ans:(A) Vikramshila 

 

 

1      2      3          5      6          8    

 

 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of mcq of Indian History Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

 Indian History Objective Questions
Section-1
Section-2
Section-3
Section-4
Section-5
Section-6

Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *