indian history quiz Indian history quiz given below: 

SECTION-5

 

Q61. Who among the following wanted to become the leader of the Sangha even during the lifetime of Buddha?    [UPPCS (Pre) 1999]

(A) Devadatta
(B) Mahakassapa
(C) Upali
(D) Ananda

 

Ans:(A) Devadatta

 

Q62. Whom of the following did Gautam Buddha nominate for the leadership of Buddhist Sangha after his death?     [Uttarakhand PCS (Pre) 2002]

(A) Ananda
(B) Mahakassapa
(C) Upali
(D) None of the above

 

Ans:(D) None of the above

 

Q63. The concept of Eightfold path forms the theme of      [IAS (Pre) 1998]

(A) Dipavamsa
(B) Divyavadana
(C) Mahaparinibban
(D) Dharma Chakra Pravartana Sutra

 

Ans:(D) Dharma Chakra Pravartana Sutra

 

Q64. The entry of women as a ‘Bhikshuni’ into the Buddhist Sangha was allowed by Gautam Buddha at    [UPPCS (Pre) 2010]

(A) Shravasti
(B) Vaishali
(C) Rajgriha
(D) Kushinagar

 

Ans:(B) Vaishali

 

Q65. What is ‘Tripitaka’?     [UP Lower Sub. (Pre) 03, 2004]

(A) Three monkeys of Gandhiji
(B) Brahma, Vishnu, Mahesh
(C) Triratnas of Mahavira
(D) Collection of the preachings of Buddha

 

Ans:(D) Collection of the preachings of Buddha

 

Q66. ‘Tripitaka’ texts are related to which religion?     [RAS/RTS (Pre) 2012]

(A) Vedic religion
(B) Buddhism
(C) Jainism
(D) Shaivism

 

Ans:(B) Buddhism

 

Q67. ‘Tripitaka’ is associated with which of the following?    [MPPCS (Pre) 2012]

(A) Jains
(B) Buddhists
(C) Sikhs
(D) Hindus

 

Ans:(B) Buddhists

 

Q68. Which of the following Buddhist texts contains the rules of Monastic life?     [UPPCS (Pre) 1996]

(A) Digha-Nikaya
(B) Vinaya Pitaka
(C) Abhidhamma Pitaka
(D) Vibhasha Shastra

 

 

Ans:(B) Vinaya Pitaka

 

Q69. Which of the following Buddhist literature contains the Buddha’s sermons on matters of ethics and doctrine?   [MPPCS (Pre) 2014]

(A) Vinaya Pitaka
(B) Jataka Stories
(C) Abhidhamma Pitaka
(D) Sutta Pitaka

 

Ans:(D) Sutta Pitaka

 

Q70. What is the fundamental difference between Hinayana and Mahayana sects of Buddhism?    [Karnataka PSC (Pre) 2019 UPPCS (Pre) 1996]

(A) Belief in Non-violence
(B) Caste free society
(C) Worship of God and Goddess
(D) Worship of stupas

 

Ans:(C) Worship of God and Goddess
 

 

1      2      3          5      6      7      8    

 

 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian History Quiz

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

 Indian History Objective Questions
Section-1
Section-2
Section-3
Section-4
Section-5
Section-6

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *