mahatma budhha quiz  Mahatma budhha Indian ancient history MCQ geven below: 

SECTION-5

 

Q51. A Buddhist Council during the reign of Kanishka was held at    [47th BPSC (Pre) 2005]

(A) Magadha
(B) Pataliputra
(C) Kashmir
(D) Rajgriha

 

Ans:(C) Kashmir 

 

Q52. The Fourth Buddhist Councilwhich was held in Kashmir during the reign of which king?     [IAS (Pre) 2001; RAS/RTS (Pre) 2010]

(A) Ashoka
(B) Kalasoka
(C) Kanishka
(D) Ajatashatru

 

Ans:(C) Kanishka 

 

Q53. The Fourth Buddhist Council was held during the reign of     [UPRO/ARO (Mains) 2013]

(A) Kanishka
(B) Ashoka
(C) Harshvardhana
(D) Menander

 

Ans:(A) Kanishka 

 

Q54. Second Buddhist Council was held at which place?      [UPRO/ARO (Mains) 2014]

(A) Rajgriha
(B) Vaishali
(C) Pataliputra
(D) Kashi

 

Ans:(B) Vaishali 

 

Q55. Karmapa Lama belongs to which of the following sects of Tibetan Buddhism?   [UPPCS (Pre) 2000]

(A) Gelugpa
(B) Kangyupa
(C) Sakyapa
(D) Lingamapa

 

Ans:(B) Kangyupa 

 

Q56. Mahabodhi Temple has been built at Bodh Gaya where     [45th BPSC (Pre) 2001]

(A) Gautama Buddha was born
(B) Gautama Buddha received enlightenment
(C) Gautama Buddha gave his first sermon
(D) Gautama Buddha passed away

 

Ans:(B) Gautama Buddha received enlightenment 

 

Q57. The ‘Bodhi Vriksh’ in Bodh Gaya belongs to which generation of its family?
[48th to 52nd BPSC (Pre) 2008]

(A) Third
(B) Tenth
(C) Fifth
(D) Sixth

 

Ans:(D) Sixth 

 

Q58. Which of the following Buddhist sacred place is situated on the bank of river Niranjana?      [UPPCS (Pre) 2012]

(A) Bodh Gaya
(B) Kushinagar
(C) Lumbini
(D) Rishipatan

 

Ans:(A) Bodh Gaya 

 

Q59. The teachings of Buddha are related to     [UPPCS (Pre) 1991]

(A) Spirit disputes
(B) Celibacy
(C) Religious rituals
(D) Purity and holiness of conduct

 

Ans:(D) Purity and holiness of conduct 

 

Q60. Sir Edwin Arnold book ‘The Light of the Asia’ is based on     [UPPCS (Mains) 2014]

(A) Divavadana
(B) Lalitvistar
(C) Suttapitak
(D) Abhidhammapitak

 

Ans:(B) Lalitvistar 

 

 

1      2      3          5      6      7      8    

 

 
Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian History Objective Questions (Mahatma Budhha)

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

 Indian History Objective Questions
Section-1
Section-2
Section-3
Section-4
Section-5
Section-6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *