Budhhism Indian ancient mcq given below :

SECTION-5

 

Q41. In Buddhist text ‘Dharmachakra Parvartana’ is known as    [UP Lower Sub. (Pre) 2004]

(A) His (Buddha) sight
(B) First Sermon at Sarnath
(C) His religious norms
(D) Buddha rituals

 

Ans:(B) First Sermon at Sarnath 

 

Q42. ‘Dharmachakrapravartana’ was performed at    [UP Lower Sub. (Pre) 2015]

(A) Sanchi
(B) Shravasti
(C) Sarnath
(D) Vaishali

 

Ans:(C) Sarnath 

 

Q43. Gautam Buddha gave the maximum sermons at which place?     [UPPCS (Pre) 2011]

(A) Vaishali
(B) Shravasti
(C) Kaushambi
(D) Rajgriha

 

Ans:(B) Shravasti 

 

Q44. Where was the third Buddhist Council held?    [53rd to 55th BPSC (Pre) 2011]

(A) Taxila
(B) Sarnath
(C) Bodh Gaya
(D) Pataliputra

 

Ans:(D) Pataliputra 

 

Q45. The first Buddhist Council was held during the reign of    [UPPCS (Mains) 2010]

(A) Aniruddha
(B) Ajatashatru
(C) Bimbisara
(D) Udayabhadra

 

Ans:(B) Ajatashatru 

 

Q46. The first Buddhist council was held in which of the following cities?    [UPPCS (Pre) 2000; MPPCS (Pre) 1990]

(A) Nalanda
(B) Gaya
(C) Rajgir
(D) Bodh Gaya

 

Ans:(C) Rajgir 

 

Q47. Second Buddhist Council was organized by    [RAS/RTS (Pre) 1994]

(A) Ajatashatru
(B) Kalashoka
(C) Ananda
(D) Ashoka

 

Ans:(B) Kalashoka 

 

Q48. Which event of Buddha’s life is represented by the wheel with deer, in Indian Art? [UPPCS (Mains) 2002]

(A) Great departure
(B) Enlightenment
(C) First preaching
(D) Nirvana

 

Ans:(C) First preaching 

 

Q49. Who among the following presided over the Buddhist Council held during the reign of Kanishka at Kashmir?    [IAS (Pre) 2001]

(A) Parsva
(B) Nagarjuna
(C) Sudraka
(D) Vasumitra

 

Ans:(D) Vasumitra 

 

Q50. ‘Mahayana’ sect and Buddhism emerged during the reign of     [IAS (Pre) 1993]

(A) Ajatashatru
(B) Ashoka
(C) Dharmapala
(D) Kanishka

 

Ans:(D) Kanishka 

 

 

1      2      3          5      6      7      8    

 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian History Objective Questions (On budhhism)

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

 Indian History Objective Questions
Section-1
Section-2
Section-3
Section-4
Section-5
Section-6

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *