Mahatma budhha Indian ancient history MCQ geven below: 

SECTION-5

 

Q31. Buddha had visited Kaushambi during the reign of    [UP UDA/LDA (Pre) 2010]

(A) Satanika
(B) Udayana
(C) Bodhi
(D) Nicakshu

 

Ans:(B) Udayana 

 

Q32. First Buddhist Conference after the death of Buddha was presided over by    [UPPCS (Pre) 2000]

(A) Mahakashyapa
(B) Dharmasen
(C) Ajatashatru
(D) Nagasen

 

Ans:(A) Mahakashyapa 

 

Q33. Who among the following conducted the first Buddhist Council?     [UP UDA/LDA (Mains) 2010]

(A) Ananda
(B) Mahakassapa
(C) Moggaliputta Tissa
(D) Upali

 

Ans:(B) Mahakassapa 

 

Q34. ‘Saptaparni Cave’ is situated in       [ UPRO/ARO (Pre) 2014]

(A) Sanchi
(B) Nalanda
(C) Rajgriha
(D) Pawapuri

 

Ans:(C) Rajgriha 

 

Q35. Amravati stupa was built during the period of      [UPPCS (Mains) 2014]

(A) Maurya
(B) Satvahanas
(C) Gupta
(D) Harshaverdhana

 

Ans:(B) Satvahanas 

 

Q36. ‘World is unstable and transient’ is related to which of the following?      [Tamil Nadu PSC (Pre) 2019 UPPCS (Pre) 1992]

(A) Buddhism
(B) Jainism
(C) Gita
(D) Vedanta

 

Ans:(A) Buddhism 

 

Q37. Who among the following is known as the ‘Light of Asia’?     [UPPCS (Mains) 2010]

(A) Gautama Buddha
(B) Mahatma Gandhi
(C) Mahavir Swami
(D) Swami Vivekanand

 

Ans:(A) Gautama Buddha 

 

Q38. Who amongst the following is known as the ‘Light of Asia’?       [Gujarat PSC (Pre) 2019 Uttarakhand PCS (Pre) 2005]

(A) Jesus Christ
(B) Lord Buddha
(C) Paigamber Mohammad
(D) Zarathustra

 

Ans:(B) Lord Buddha 

 

Q39. Who gave his first sermon in Sarnath?    [UPPCS (Pre) 1993]

(A) Mahavir
(B) Sankaracharya
(C) Mahatma Buddha
(D) Guru Nanak

 

Ans:(C) Mahatma Buddha 

 

Q40. Gautama Buddha gave his first sermon at      [56th to 59th BPSC (Pre) 2015]

(A) Vaishali
(B) Kaushambi
(C) Sarnath
(D) Pawapuri

 

Ans:(C) Sarnath 

 

 

1      2      3      4      5      6      7      8    

 

 
Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian History Objective Questions (Mahatma Budhha)

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian History Objective Questions – Section-1

 

Indian History Objective Questions – Section-2

 

Indian History Objective Questions – Section-3

 

Indian History Objective Questions – Section-4

 

Indian History Objective Questions – Section-5

 

Indian History Objective Questions – Section-6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *