Gautama Budhha Gautama Budhha Indian ancient history mcq geven below: 

 

SECTION-5

 

 

Q21. Gautam Buddha attained Nirvana at which place?       [MPPCS (Pre) 1997 Chhattisgarh PCS (Pre) 2011]

(A) Kusinara

(B) Shravasti
(C) Lumbini

(D) Sarnath

 

 

Ans:(A) Kusinara 

 

Q22. Buddha attained Mahaparinirvana in the Republic of the    [UPPCS (Mains) 2005]

(A) Mallas

(B) Lichchavi
(C) Sakyas

(D) Palas

 

 

Ans:(A) Mallas 

 

Q23. Mahaparinirvana Temple is located at     [UP Lower Sub. (Mains) 2015]

(A) Kushinagar

(B) Sarnath
(C) Bodh Gaya

(D) Shravasti

 

 

Ans:(A) Kushinagar 

 

Q24. Who was the last person to get enlightenment from Gautam Buddha?     [UPPCS (Pre) 2013]

(A) Anand

(B) Sariputta
(C) Mogglan

(D) Subhadda

 

 

Ans:(D) Subhadda 

 

Q25. Who amongst the following was the last person converted by the  Buddha? [UPRO/ARO (Pre) 2016]

(A) Anand

(B) Vasumitra
(C) Goshal

(D) Subhadda

 

 

Ans:(D) Subhadda 

 

Q26. Where did Buddha reside during the last rainy season of his life?     [UPPCS (Mains) 2015]

(A) Shravasti

(B) Vaishali
(C) Kushinagar

(D) Sarnath

 

 

Ans:(B) Vaishali 

 

Q27. Which one of the following describes best the concept of Nirvana in Buddhism?     [IAS (Pre) 2013]

(A) The extinction of the flame of desire
(B) The complete annihilation of self
(C) A state of bliss and rest
(D) A mental stage beyond all comprehension

 

Ans:(A) The extinction of the flame of desire 

 

Q28. Who was Alara Kalama?    [UPPSC (GIC) 2010]

(A) A disciple of Buddha
(B) A distinguished Buddhist monk
(C) A king of Buddha’s time
(D) A teacher of Buddha

 

Ans:(D) A teacher of Buddha 

 

Q29. At which place did Mahatma Buddha give his first ‘Dhammachakkhapavathana’?
[53rd to 55th BPSC (Pre) 2011 47th BPSC (Pre)2005 UPPCS (Mains) 2004 MPPCS (Pre) 91, 1999]

(A) Lumbini
(B) Sarnath
(C) Pataliputra
(D) Vaishali

 

Ans:(B) Sarnath 

 

Q30. Where did Buddha preach his first sermon?   [Jharkhand PCS (Pre) 2013]

(A) Kashi
(B) Sarnath
(C) Kushinagar
(D) Bodh Gaya

 

Ans:(B) Sarnath 

 

 

1      2      3          5      6      7      8    

 

 
Next Page
Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian History Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian History Objective Questions – Section-1

 

Indian History Objective Questions – Section-2

 

Indian History Objective Questions – Section-3

 

Indian History Objective Questions – Section-4

 

Indian History Objective Questions – Section-5

 

Indian History Objective Questions – Section-6

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *